Низька температура здатна повністю знищити користь від споживання шипшини. Ягоду з високою біологічною активністю необхідно збирати до перших заморозків, не зберігати у морозилці і не вживати сирою. Від чого шипшина лікує в гомеопатії, якою є користь від її ягід, листя та кореня, чи має цей продукт протипоказання, й як він використовується в кулінарії?
Властивості шипшини
Народна назва рослини із сімейства розоцвітих «дика троянда» відображає ботанічну спорідненість шипшини й її декоративної «сестри». Загалом налічується понад 100 видів шипшини як диких, так і культурних сортів. І всі вони поширилися світом зі своєї історичної батьківщини – Чилі.
Якщо троянда культивується через високі декоративні властивості, то перевагам її біологічної родички знають ціну здебільшого фармацевти. Корисні властивості шипшини давно знаходять попит у народній медицині. У домашніх заготовках висушені плоди шипшини можна використовувати протягом двох років після збирання. Зберігати їх потрібно в закритому скляному посуді або полотняних мішечках.
Головною перевагою цієї рослини є висока біологічна активність мікроелементного складу, що є рекордсменом за вмістом цінних речовин. Маючи високу в’яжучу спроможність, плоди шипшини забезпечують ріст і регенерацію клітинних тканин, вони є так само корисними серцю, кровоносним судинам та імунній системі.
Шипшина – чемпіонка за вмістом вітаміну С: його тут у 50 разів більше, ніж у лимоні, і вдесятеро перевищує концентрацію вітаміну С у смородині. Кількість корисного елементу в 100 г сухих ягід шипшини дорівнює 18 дозам добової потреби для дорослої людини. Міститься вітамін С також у листі та корінні шипшини. Причому його обсяг визначається освітленістю й ареалом росту чагарника. Зокрема, гірській шипшині вдається накопичити більше вітаміну С у порівнянні з можливостями рівнинного чагарника.
Користь шипшини
Крім вітаміну С, «дика троянда» містить:
- вітамін А (β-каротин та лікопін є антиоксидантами, необхідними для здоров’я органів зору, росту тканин та підвищення імунітету);
- вітамін Е (цей антиоксидант синтезує гемоглобін та білки, забезпечує засвоєння вітаміну А та перешкоджає старінню);
- вітаміни В1, В2 (беруть участь у вуглеводному обміні та білковому метаболізмі, відповідають за здоров’я шкіри, слизових оболонок та волосся);
- вітамін В3 (покращує засвоєння вітаміну С, регулює клітинне дихання та роботу серцево-судинної системи);
- вітамін К (бере участь у синтезі джерела енергії АТФ – органічної сполуки, що постачає «пальне» для біохімічних реакцій, нормалізує мінералізацію кісткової тканини та згортання крові).
А ще шипшина є джерелом заліза, міді, молібдену, цинку, марганцю, калію, кальцію, фосфору, натрію та магнію. Її цінують за харчові волокна, флавоноїди, ефірні олії, пектин, лікопін, вуглеводи, білки, ліпіди, яблучну і лимонну кислоти, азотисті та дубильні речовини.
Корисні властивості шипшини здавна використовувалися для виготовлення ліків та олій, що колись цінувалися так само високо, як хутра і коштовності. Відвари, настої та чаї з шипшиною традиційно використовуються для лікування кісток і суглобів, подагри та ревматизму, шлунково-кишкових проблем і панкреатиту. А шипшинова олія є популярним дерматологічним і косметологічним препаратом: цей засіб використовується для боротьби зі зморшками, лікування опіків та інших ран на шкірі.
Що лікує шипшина?
Ще в Стародавньому Єгипті олія шипшини використовувалася як ефективний засіб для омолоджування. Його включали до складу парфумів і засобів для вмивання, а сік плодів використовували для балансу гідратації та захисту від сонця. Завдяки вітаміну А, шипшина підвищує еластичність шкіри, усуває прищі, рубці та пігментацію.
Користь для здоров’я від цієї рослини полягає в гальмуванні процесів старіння, загоюванні ран, регенерації тканин, виведенні токсинів, активізації травлення, підвищенні опірності інфекціям, протизапальному ефекті, стабілізації артеріального тиску, поліпшенні серцево-судинної діяльності, нормалізації рівня цукру та холестерину у крові, а також сприянні засвоєнню заліза.
Сиропи з шипшини допомагають при застуді, атеросклерозі, ішемічній хворобі серця та недокрів’ї. Доведено, що зниженням рівня поганого холестерину шипшина запобігає цукровому діабету.
Чай із шипшини показаний для очищення організму від кишкових паразитів. Екстракт ягід шипшини застосовується при холецеститі як жовчогінний засіб. Як природний діуретик, шипшина стимулює виведення сечі та нормалізує водно-сольовий баланс, сприяючи зниженню набряклості та схудненню. Скинути вагу за допомогою ягід шипшини дозволить не лише їхня мала калорійність (109 ккал у 100 г плодів), а й здатність заглушувати почуття голоду, прискорювати метаболізм, спалювати жир та виводити шлаки. Це природний проносний засіб, що усуває запори і стимулює перистальтику.
Лікування шипшиною
У народній медицині використовуються всі частини рослини, а не лише плоди. Зокрема, квітки шипшини є цінним вмістилищем незамінних, насичених та ненасичених жирних кислот: олеїнової, лінолевої, ліноленової, Омега 3, 6, 9 та натурального третиноїну (їх одержують холодним відтисканням). Із пелюсток шипшини можна варити варення і використовувати цей десерт як заспокійливий засіб.
Перетерте насіння прийнято змішувати з галуном і накладати на рани для їх швидкого затягування. Використовується у лікуванні так само і коріння шипшини: як і її кора, воно є багатим на аскорбінову кислоту, цукри та фітонциди.
Листя шипшини містить, окрім вітаміну С, багато хлорофілу, дубильних речовин, фітонцидів та еллагової кислоти. Із золи гілок шипшини виходить смолоподібна речовина, що допомагає від псоріазу. А якщо гілки та листя зварити, то можна використовувати відвар для лікування шлункових болів, дизентерії, скарлатини та навіть легеневого туберкульозу.
Проте, при загостренні жовчнокам’яної хвороби, гастриті, виразці шлунку та дванадцятипалої кишки шипшина має протипоказання до вживання. Крім того, ягідні кислоти можуть зруйнувати зубну емаль. А ще від вживання шипшини варто відмовитися при встановленій алергічній реакції на її плоди.
Обережно треба поводитися з шипшиною при гіпертонії, адже цілюща ягода сприяє зниженню верхнього тиску і може посилити дію ліків. Замість користі шипшина принесе шкоду і при тривалому вживанні: в такому випадку може порушитися згортання крові і виникнути загроза утворення тромбів.
Як правильно вживати шипшину?
Чай, настій або відвар шипшини варто впроваджувати до раціону в періоди ослаблення імунної системи. Сезонні рекомендації – осінь, зима, весна. Весняний авітаміноз – то найвразливіша пора для простудних інфекцій, тому шипшину в цей час, порадившись із лікарем, потрібно пити курсами.
З пелюсток шипшини господині готують наливку, а з ягід можна варити варення, вітамінний суп, кисіль, компот чи чай. В англійській кухні є навіть рецепти соусів із шипшини, десертів, цукерок та мармеладу.
Рецепт сиропу з плодів шипшини
На 2 лводи потрібно взяти по 1 кг цукру та свіжих ягід. Плоди шипшини промиваємо, обриваємо чашолистки, видаляємо плодоніжки, закладаємо в емальовану каструлю, заливаємо гарячою водою і варимо 15 хвилин. Знімаємо з вогню, проціджуємо через подвійний шар марлі, відтискаємо та настоюємо впродовж доби. Зливаємо, відокремлюючи осад, засипаємо цукор і варимо ще 15 хвилин. Готовий сироп закочуємо в стерильні банки і ставимо на зберігання. Сироп вживаємо по 1 ст. ложці до їжі. Для підтримки імунітету у простудний період шипшиновий сироп треба пити щодня.
Вітамінний відвар із сухих ягід шипшини
Промийте 100 г сухих плодів шипшини і видаліть волосся з насінням. Роздавіть та залийте в емальованій каструлі 1 л води. Доведіть до кипіння, прокип’ятіть 5 хвилин і настоюйте 3 години. Перед вживанням відвар треба процідити через марлю.
Відвар шипшини із свіжих плодів
Дозування – 2 ч. ложки ягід шипшини на 2 склянки води. Свіжі ягоди очистіть від волосків та насіння, промийте, роздавіть і складіть в емальований посуд. Залийте водою, прикрийте кришкою та поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і кип’ятіть 2 хвилини. Дайте настоятися 3 години і через подвійний шар марлі процідіть. Якщо будете використовувати цей рецепт для схуднення, пийте не солодкий відвар тритижневим курсом, вживаючи за годину до сніданку, обіду та вечері.
Настій шипшини при артрозі та ревматизмі
Заливаємо в термосі 500 мл окропу 20 г подрібнених плодів і настоюємо впродовж дня. Проціджуємо і п’ємо по склянці до їжі вранці та ввечері. Курс – місяць. Якщо потрібно повторити, зробіть це через місячну перерву.
Варення із шипшини
Дозування: на 1 кг цукру беремо 2 кг ягід та 500 мл води. Ягоди промиваємо, звільняємо від плодоніжок і чашолистків, розрізаємо навпіл, видаляємо насіння і промиваємо, щоб позбутися волосків. З цукру та води варимо сироп, всипаємо шипшину та варимо 5 хвилин. Знімаємо з вогню, накриваємо кришкою і залишаємо настоюватися 8 годин. Впродовж 2 діб треба проварити тверду ягідну сировину тричі з рівними інтервалами, після чого розкласти варення у стерильні банки і закрити їх кришками.
Фото: pixabay.com