Регулярна ходьба допомагає позбавитись болю у спині: вчені

Учасники дослідження, котрі займалися ходьбою п'ять разів на тиждень у середньому по 30 хвилин щодня, вдвічі рідше страждали від болів у спині.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда фізіотерапевтів з Університету Маккуорі (Австралія) довела користь регулярної ходьби для здоров’я спини. Науковці заявили, що ходьба може бути дешевим і простим способом запобігання повторюваним болям у спині. Цього висновку вчені дійшли внаслідок експерименту, який показав: пацієнти, котрі щодня практикували ходьбу, значно менше скаржилися на спинні болі.

Експерти виявили, зокрема, що люди, які займалися ходьбою п’ять разів на тиждень у середньому по 30 хвилин щодня та отримували рекомендації фізіотерапевта, вдвічі рідше страждали від болів у спині. Дослідники також помітили, що регулярні піші прогулянки покращили якість життя пацієнтів, а кількість часу, який їм доводилося витрачати на відпочинок під час роботи, скоротилася майже вдвічі.

ноги в кросівках

Нині лікування та профілактика болю в спині поєднує фізичні вправи, терапію та, в деяких випадках, хірургічне втручання. При цьому вчені зазначають, що деякі форми фізичних вправ недоступні чи нерентабельні та часто вимагають нагляду.

Загалом на планеті від болю в попереку страждають близько 800 мільйонів людей. А в 7 з 10 пацієнтів, що одужали, протягом року знову виникають загострення. Тож системні заняття ходьбою, ймовірно, можуть істотно змінити картину щодо захворювань спини, які є основною причиною інвалідності у світі.

Про що дізналися вчені

Під час дослідження науковці спостерігали за більш ніж 700 дорослими особами, котрі нещодавно лікувалися від болю в попереку, на який вони скаржилися впродовж трьох років.

Половині добровольців, обраних випадково, призначили індивідуальну програму ходьби та навчальні заняття у фізіотерапевта. Друга половина сформувала контрольну групу. Її учасникам не надавали будь-яких рекомендацій, однак вони могли звернутися за лікуванням, якщо симптоми повернуться, пише Independent.

За свідченням професора фізіотерапії Марка Генкока, у першій групі дослідники реєстрували менше випадків виникнення болю, що обмежував активність, порівняно з контрольною групою.

жінка іде

Професор Генкок зрештою зауважив: «Ходьба – це недорога, широко доступна і проста вправа, якою може займатися практично кожен, незалежно від географічної локації, віку чи соціально-економічного статусу».

«Ми точно не знаємо, чому ходьба так ефективно запобігає болю у спині, але вона, ймовірно, включає поєднання м’яких коливальних рухів, навантаження і зміцнення структур і м’язів хребта, розслаблення і зняття напруги», – додав дослідник.

За його словами, ходьба також є джерелом багатьох інших переваг для здоров’я. Зокрема, для серцево-судинної системи, щільності кісток, здорової ваги та психіки.

Висновки з дослідження опублікував журнал Lancet.

Коментуючи результати роботи, докторка Аталі Редвуд-Браун з факультету спортивних наук Університету Ноттінгем Трент (Велика Британія), зазначила: «Ходьба допомагає полегшити механічний біль у спині завдяки покращенню м’язової сили, гнучкості та кровообігу, які мають вирішальне значення для здоров’я хребта».

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU