Ваш партнер – нарцис? Женіть його поганою мітлою!

Американські та нідерландські психологи-дослідники поділилися застережливими ознаками того, що ваш партнер може виявитися нарцисом.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

У своїх нових дослідженнях психологи з Університету Джорджії (США) та Гронінгенського університету (Нідерланди) зосередилися на ознаках, за якими можна визначити нарциса, що живе поруч. Учені наголосили, що нарцисизм тісно пов’язаний із нездатністю брати на себе зобов’язання. А також виявили чіткий зв’язок між нарцисизмом і незадоволеністю особистими стосунками, що часто призводить до невірності.

Нарцисизмом називають рису характеру, що полягає у крайній самозакоханості. А тим часом психологи та психіатри вбачають в ній серйозний розлад особистості.

Тож як розпізнати партнера-нарциса?

Дослідники звернули увагу на те, що нарцисичний партнер зазвичай вважає себе центральним об’єктом для обожнювання чи романтичних стосунків. Він бравує тим, що начебто має безліч можливостей заводити нові романи. А отже, він зазвичай непостійний у своїх прив’язаностях.

За словами вчених, без хвилювання, яке виникає під час пошуку нового партнера, нарцис почувається неповноцінним, а роздуте его змушує його повірити в те, що він бажаніший, ніж є насправді.

Як стверджують психологи, нарциси дотримуються однобічної динаміки у своїх відносинах. Вони прагнуть визнання, захоплення та втіхи, не пропонуючи нічого на заміну.

Окрім того, нарциси не просто вважають, що в них є інші альтернативи нинішнім романтичним стосункам, але й не приховують того, що цікавляться альтернативними варіантами та відверто фліртують з потенційними партнерами.

Дослідники припустили, що одним із можливих пояснень цих нескінченних перегонів за новими стосунками є те, що нарцис завжди прагне кращого. Він шукає партнера, який є привабливішим за нинішнього, розповіло видання Daily Mail.

Інша версія полягає в тому, що нарциси постійно женуться за гострими відчуттями, а гонитва за іншим партнером – теж із роду таких відчуттів. Натомість припливи хвилювання, як правило, згасають, коли новий партнер стає звичкою або вимагає чогось для себе.

Дослідники виявили, що нарцис боїться бути покинутим, тому вважає за краще самотужки розірвати відносини, перш вони його емоційно поглинуть.

хлопець тримає парасольку тільки над собою

Нарцис знецінює близьку людину та вдає із себе відкинутого

«Нарцисизм пов’язаний з поганими відносинами, такими як відсутність прихильності до партнера, низька емоційна близькість, сексуальна агресія, підвищений інтерес до сексуальних процесів і високий рівень подружньої невірності», – написали нідерландські дослідники у звітній статті. Вони також зазначили, що «нарцисичні партнери менш вірні, менш емоційно близькі, меншою мірою схильні пов’язувати секс із близькістю та прагнуть мати кількох сексуальних партнерів».

Дослідники також виявили, що нарциси знецінюють своїх партнерів і вважають себе вищими за них, замість того, щоб виявляти вдячність.
У гармонійних відносинах людина зазвичай помічає добрі вчинки партнера і нерідко оцінює його як кращого за себе.

чоловік стоїть на іншому

А тим часом нарциси не спроможні створити такі відносини, вони ставляться до свого партнера зверхньо та ворожо, що часто виливається у сварки та конфлікти. Ці егоцентричні особи не вміють радіти успіхам партнера, а це своєю чергою створює несправедливі стосунки, коли одна людина вкладає в них більше, ніж інша.

За даними попередніх досліджень, деякі нарциси сприймають досягнення свого партнера як поштовх до суперництва та постійних звинувачень.
«Нарциси схильні звинувачувати інших у своїх проблемах та вдають із себе відкинутих», – розповіла експертка з нарцисизму Гвендолін Селдман з Коледжу Олбрайт (США). Такі люди потребують перманентного підтвердження своєї значущості та вимагають, щоб партнери постійно задовольняли їхнє его.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.