Єдність протилежностей: партнери з різними характерами можуть жити довго і щасливо

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Як з’ясували науковці, особи, що конфліктують між собою, можуть створювати довговічні союзи. Тоді як схожість вдач не є запорукою щасливого спільного існування.

Отже, протилежності справді притягуються. Щоб підтвердити цю стару істину, вчені залучили до свого дослідження 1300 пар віком від 19 до 89 років, які прожили разом у середньому 30 років.

Науковці мали визначити, як п’ять основних рис особистостівпливають на рівень задоволеності відносинами.

Ось ці ключові риси особистості: негативна емоційність (емоційна мінливість, тривога, депресія), неупередженість (інтелектуальна цікавість, естетична чуттєвість, творча уява), доброзичливість (співчуття, повага, довіра), екстраверсія (товариськість, напористість, рівень енергії), сумлінність (організованість, продуктивність, відповідальність).

Про що дізналися дослідники

Вчені від початку припускали, що подібність вдач не є вирішальним чинником тривалого і гармонійного спільного життя.

Ребекка Вайдманн і Мерайя Ф. Пурол, провідні авторки дослідження, заявили: «Людина може обирати партнера, подібного до себе, але наше дослідження показує, що ця подібність не пов’язана з більшою задоволеністю життям або стосунками в парі, що відбулася».

Результати роботи допомогли вченим виявити, які саме аспекти найбільш тісно пов’язані із задоволеністю стосунками та життям загалом.

Проаналізувавши численні відповіді учасників, науковці побачили: найбільше задоволені пари, пріоритетами у стосунках яких є співчуття, організованість і товариськість. Та окрім такого очевидного висновку, команда дійшла й дещо іншого. З’ясувалося, що не менш міцними стосунки є й тоді, коли ці риси властиві лише одному з двох партнерів, а для другого притаманний «комплект» геть протилежних рис.

Команда також стикнулася з тим, що інтелектуально-естетична складова характеру найменшою мірою впливала на задоволеність як чоловіків, так і жінок.

А найзадоволенішими спільним існуванням виявилися партнери, котрі були більш екстравертними, приємними, сумлінними та відкритими.

Зауважимо, що раніше експерти сайту знайомств eHarmony стверджували, що саме схожість характерів є ключем до тривалих стосунків. Дослідники зазначали, що покірна людина може попервах відчувати потяг до домінівної людині. Проте по-справжньому міцним є союз двох домінівних постатей, розповіло видання Daily Mail.

cholovik i zhinka 1 - Психологія - 50Plus

Думка стороннього експерта

Коментуючи ці неоднозначні результати, шотландська психотерапевтка Джін Лаллі сказала, що питання тяжіння протилежностей є доволі складним.

Розуміння, що нам не потрібен хтось такий самий, як ми, зазвичай приходить зі зрілістю. «Коли ми почуваємося комфортніше у своїй власній шкурі та впевненішими в собі, ми не відчуваємо загрозу через відмінності. Ми можемо добре захистити власне почуття ідентичності, залишаючись при цьому з партнером, в якого геть інший характер», – вважає експертка.

А співіснування протилежностей, на її думку, може бути особливо корисним для інтровертів, оскільки екстраверти допомагають їм час від часу виходити зі своєї шкаралупи.

Пані Лаллі додала, що спонтанна чи імпульсивна особа може почуватися комфортніше, якщо перебуває у стосунках із практичною та прагматичною людиною.

Натомість тандему протилежностей важче вирішувати конфлікти, адже «половинки» мають різні стилі спілкування.

Джін Лаллі резюмувала, що насправді не так важливо, чи відрізняєтеся ви від свого партнера. Значно істотнішим є розуміння того, що у вас із ним є спільні цінності, взаємна повага, схожі устремління та прагнення разом долати труднощі.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU