Фабрика на орбіті – вже не фантастика

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Запущено першу космічну фабрику, метою якої стане фармакологічне виробництво в умовах мікрогравітації. За допомогою капсульного човна вироблені товари будуть повертатися на Землю.

Перший пішов

Стартап Varda Space Industries підтверджує присутність свого нещодавно запущеного супутника W-Series 1 на орбіті. Цей проєкт був заснований колишнім інженером SpaceX Віллом Бруї та попереднім директором Founders Fund Деліаном Аспаруховим.

Місія W-Series 1 полягає у перевірці можливості виробництва медикаментів під час космічної подорожі. Очікується, що під час випробувальної кампанії супутник допоможе дослідникам розробити у космосі ритонавір – рецептурний препарат, що зазвичай використовують для лікування ВІЛ-інфекцій та гепатита С.

Супутник W-Series 1

Супутник W-Series 1 – пілотний випробувальний космічний човен. Він може стати першим у черзі низки іншого космічного флоту, який дозволить створити фабрику у космосі. Про успішний запуск цього супутника було оголошено 13 червня 2023 р.

Очікується, що вже цього тижня розпочнеться фармацевтичне виробництво на орбіті. Як зазначають члени команди Varda, супутник буде виробляти «космічні ліки», а після цього – відправляти їх у зворотній капсулі назад на Землю.

Розробка медпрепаратів в умовах мікрогравітації

Як зазначає видання Designboom, космічні кораблі Varda Space Industries передбачають наявність трьох основних частин: супутникової шини, модуля корисного навантаження та капсули для повернення на Землю. Ці деталі будуть відправляються в космос за допомогою комерційних ракет. Наразі супутник був причеплений до SpaceX Transporter-8.

Потрапивши до космосу, човен розпочав працювати як перша космічна фабрика, що створює різні медичні матеріали. Після завершення процесу виготовлення готові продукти повернуться на Землю завдяки спеціальному спусковому апарату Varda. Він буде відділятися від головного космічного корабля та повертатися назад на дуже високій швидкості (понад 46 600 км/год). Для уповільнення при приземленні ця капсула має вбудований в неї парашут.

Фабрика на орбіті

Компанія Varda співпрацює з дослідницькими організаціями, щоб розробити спеціальні склади у невагомому середовищі – мікрогравітації та збільшити свою першу космічну фабрику. Основна увага на початку зосереджена на створенні формул продуктів з малими молекулами.

Проте у майбутньому космічний стартап планує розширити свою діяльність на біопрепарати. Поки що мета першої місії космічної команди – повернути невелику кількість матеріалів із космосу для тестування в лабораторіях перед подальшим розширенням виробництва.

Як зазначають представники компанії Varda Space Industries, таким чином можна буде виробляти матеріали в космосі та підтримувати економічно ефективний ланцюжок постачань. Космічний корабель буде використовуватися як виробнича платформа в умовах мікрогравітації.

Все це свідчить про справжню революцію у виробничому процесі. Економічні капсули Varda для повернення на Землю будуть не лише безпечно повертати додому вироблені продукти, але й прокладатимуть шлях до вивчення та вдосконалення гіперзвукових систем, як зазначають у Varda Space Industries.

Співпраця із Rocket Lab у розвитку фабрик на орбіті

Varda Space Industries сподівається виробляти на першій космічній фабриці продукти, які можна буде використовувати на цільових ринках. Наприклад, волоконно-оптичні кабелі, фармацевтичну продукцію та напівпровідники. Компанія вважає, що виробництво цих речей на орбіті, в умовах невагомості, буде значно кращим, ніж на Землі.

Наразі Varda Space співпрацює з Rocket Lab – іншою космічною компанією – з метою створення 4-х космічних апаратів Photon. По завершенню виробництва вони будуть виведені на робочу орбіту, де підтримуватимуться у правильному положенні.

Робота Photon полягає у забезпеченні живленням, даними та контролем для виробничих модулів і модулів повторного входу Varda, які важать близько 120 кг кожен. Усі 4 космічні кораблі Photon також включатимуть радіостанції, реактивні колеса та пристрої відстеження зірок, розроблені та виготовлені Rocket Lab.

Фото: Varda Space Industries and Rocket Lab

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU