Журавлинний кисіль покращує роботу шлунково-кишкового тракту та органів травлення, але водночас є протипоказаним при виразці шлунку та дванадцятипалої кишки. При гастритах із підвищеною кислотністю, через високий вміст вітаміну С, журавлина принесе більше шкоди, ніж користі. Щоб пом’якшити вплив кислоти, такий кисіль варто підсолодити медом.
Інгредієнти: вода – 1 л; журавлина свіжа або заморожена – 100 г; мед – ½ склянки; картопляний крохмаль – 2 ст. ложки.
Ягоди розморожуємо, промиваємо і викладаємо у сито, встановлене на миску. Товчемо журавлину товкушкою чи дерев’яною ложкою, вичавлюючи сік в окрему миску.
Отриману масу заливаємо водою (півсклянки від зазначеного обсягу залишаємо для розведення крохмалю), доводимо до кипіння, варимо 5 хвилин і проціджуємо через дрібне сито.
Журавлинний відвар доводимо до кипіння.
Крохмаль розводимо в половині склянки води і тонким струмком, безперервно помішуючи, вливаємо в киплячий відвар. Доводимо до кипіння, вливаємо туди вичавлений на початку приготування журавлинний сік і відразу ж знімаємо з вогню. Даємо журавлинному кисілю трохи охолонути і заправляємо рідким медом.
Лайфхак
Для отримання напою середньої густоти (напіврідкої консистенції) знадобиться 2 ст. ложки картопляного крохмалю на 4 склянки води. Щоб зварити 1 літр густого кисілю, треба в 1/5 частині рідини (200 мл) розвести 3 ст. ложки картопляного крохмалю. А співвідношення 6 ст. ложок крохмалю на 1 літр води відповідає густоті кисілю, схожого на суфле.