Полуниця чудодійно впливає на мозок, що старіє

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Окрім цього, як вважає команда дослідників з Університету Цинциннаті, ця ягода допомагає людям солідного віку боротися з депресією.

Науковці залучили до свого 12-тижневого дослідження 30 дорослих осіб віком 50-65 років – переважно жінок. Усі добровольці мали легкі когнітивні порушення та індекс маси тіла, що відносив їх до категорії людей із надмірною вагою.

Команду нейробіологів цікавило, чи може споживання полуниці покращити когнітивні функції та метаболічне здоров’я в цій групі населення. І якщо так, то чи може існувати зв’язок між покращенням когнітивних функцій та зменшенням метаболічних порушень, зазначив доктор Роберт Крикорян, провідний автор дослідження.

Корисна полуницяПротягом двох тижнів до експерименту учасників попросили уникати вживання будь-яких ягід. А під час дослідження їм щодня давали або 13-грамову порошкову добавку зі справжньої полуниці, або плацебо.

До та після дослідження науковці за допомогою когнітивних тестів оцінювали такі показники учасників, як запам’ятовування слів, довгострокова пам’ять і настрій. Також дослідники відстежували метаболічні дані добровольців, пише Science Alert.

Ті, хто щоденно їв натуральний полуничний порошок, краще запам’ятовували інформацію порівняно з групою, що споживала плацебо. Добровольці з цієї групи демонстрували гірші показники когнітивного здоров’я. Вони не дуже вправно впоралися з тестом на відтерміноване розпізнавання, що вимірює так зване втручання в пам’ять.

Ті, кому давали полуничний порошок, також повідомили про зниження депресивних симптомів та піднесений настрій.

Дослідження, проведене цією командою нейробіологів у 2022 році, показало, що в тих учасників, котрі щодня їли чорниці, знизився рівень порушень пам’яті.

Полуниця та чорниця«І полуниця, і чорниця містять антиоксиданти, які називаються антоціанами; вони сприяють покращенню обміну речовин та когнітивних функцій»,  – зауважив доктор Крикорян.

Однак нове дослідження не виявило жодного метаболічного ефекту. Тоді як попередні дослідження демонстрували поліпшення метаболізму, зокрема, зниження рівня інсуліну. Науковці припустили, що для досягнення відчутних результатів потрібна, мабуть, більша норма щоденно спожитої полуниці.

У звітній статті нейробіологи наголосили на тому, що для покращення роботи мозку однієї полуниці замало. Потрібен різноманітний та збалансований раціон, до якого може входити й ця корисна ягода.

Результати дослідження опублікував журнал Nutrients.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU