Хвилям у такт: тюлені, як і люди, мають почуття ритму

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Такого висновку дійшли дослідники з Інституту психолінгвістики імені Макса Планка (Нідерланди). На їхню думку, ці морські ссавці вміють розпізнавати різні ритми без попередніх тренувань. Так, як і люди.

У журналі Biology Letters команда науковців розповіла, що навіть наших найближчих родичів – приматів – треба вчити реагувати на ритм. Доктор Лаура Верга, провідний автор дослідження, нагадала: тюлені й раніше були відомі як доволі музичні ссавці. А тепер учені перевірили їхні ритмічні здібності та відкрили нові таланти цих тварин.

Задля цього дослідники створили різні за ритмом тюленячі вокалізації. Їхні послідовності відрізнялися за трьома ритмічними властивостями: темп (швидкий або повільний), довжина (коротка або довга) та регулярність (регулярна або ні – як у джазі).

Тюлень

Команда протестувала 20 молодих тюленів. Їх утримували в реабілітаційному центрі в Пітербюрені перед тим, як випустити в море.

Ссавцям давали прослухати вокалізації одну за одною. Паралельно науковці фіксували, як часто кожна тварина повертає голову, щоб подивитися на джерело звуку за своєю спиною. Така поведінка вказує на те, якою мірою тюленеві цікаво те, що він почув. (Схожа методика зазвичай використовувалася для перевірки ритмічних здібностей дітей).

Чи розрізняють тюлені різні ритми, стало зрозуміло з того, чи повертали вони голови в бік звуку, як часто це робили та чи довго туди дивилися. Така поведінка показувала, чи вважають тварини цікавим звуковий стимул. Тюлені, як виявилося, можуть розрізняти різні ритми, адже коли чують послідовність, що їм подобається, дивляться в бік звуку довше або частіше.

Дослідники помітили, що ссавців заворожують більш тривалі, швидкі та ритмічно правильні вокалізації.

тюлені

Це означає, що тюлені – без навчання та винагороди – розрізняють регулярні (метрономічні) та нерегулярні (аритмічні) послідовності, а ще послідовності з короткими та довгими нотами, швидким та повільним темпом.

Отже, як резюмувала доктор Верга, ще одні ссавці, окрім нас, розуміються на ритмах. Йдеться про значний крок уперед в суперечках про еволюційне походження людської мови та музичності, зазначає видання Sci.news. Ця тема досі залишалася доволі загадковою. Як і в людських немовлят, сприйняття ритмів виникає в тюленів у ранньому віці. Воно є сталим і не потребує тренувань.

Фото: Pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU