Хлопці-вокалісти співають голосніше, коли бачать в залі панянок

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда дослідників порівняла такий ефект з посиленням сигналів у жаб та цвіркунів, що адресовані потенційним партнеркам. Співаки чоловічої статі змінюють свій голос перед слухачками, так само як жаби та цвіркуни посилюють потужність своїх шлюбних закликів, аби виділитися з натовпу суперників.

Команда Пітера Келлера, професора нейробіології з Орхуського університету (Данія), залучила до свого дослідження елітний хор хлопчиків Святого Хоми в Лейпцигу. У XVIII столітті цим колективом керував Йоган Себастьян Бах. Команда вчених воліла переконатися, що хлопці додавали своїм голосам привабливішого звучання, коли бачили в залі дівчат.

Дослідники зрештою виявили, що цей ефект спостерігається, зокрема, серед 16-19-річних бас-співаків, тобто хористів старшого віку.

«Спів хлопців звучить яскравіше, привабливіше, дзвінкіше, коли в залі перебувають дівчата, проте цей ефект ледь вловимий», – зазначив професор Келлер.

Як проходило дослідження

Аналіз співу хлопців-хористів, що виконували хорал і фугу Баха, показав, що у присутності дівчат віком 15-16 років баси підвищували силу вокалу. Співаки спрямовували більше енергії у смугу частот близько 3000 Гц, розповіло видання The Guardian.

Але було незрозуміло, чи зможуть люди, на відміну від чутливих акустичних пристроїв, виявити ці тонкі зміни у вокалі.

Щоб це з’ясувати, дослідники провели два онлайн-дослідження за участю 2247 добровольців чоловічої та жіночої статі. Їм запропонували прослухали аудіокліпи, в яких хлопчики співали або перед дівчатками в залі, або без них.

Хлопці у хорі

Усі добровольці помітили різницю між цими виступами. Але саме жінки звернули увагу на потужну форманту співаків – особливу техніку, яка використовується вокалістами задля посилення голосу. На думку професора Келлера, жінки відчувають такі тонкі нюанси, певне, на підсвідомому рівні.

В інтерв’ю після запису концерту хлопці визнали, що співали краще перед дівчатами. Проте жоден з них не зізнався, що намагався привернути їхню увагу.

Як зауважила команда, це дослідження довело, що хоровий спів є особливою формою соціального спілкування, в якій співпраця та суперництво, потенційно сексуально мотивоване, можуть співіснувати одне з одним. Результати наукової роботи опублікував журнал Biology Letters.

P. S. Мабуть, висновки з цього дослідження комусь можуть видатися аж надто очевидними. Адже відомо, що голос, частота пульсу, колір обличчя людини змінюються, коли вона бачить об’єкт своєї пристрасті. До того ж ця робота стосувалася осіб саме гетеросексуальної орієнтації.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU