Невже ті самі дієтологи, які роками вказували нам, що потрібно їсти, тепер виступають проти розподілу продуктів на хороші та погані?
Революційний погляд експертів зі здорового харчування спрямований на те, щоб позбавитися такої категоричності та у всьому знати міру. Наукові дослідження останніх років довели, що поділ продуктів на корисні та шкідливі може спровокувати розлад харчової поведінки. А це своєю чергою загрожує гіпертонією, інсультом, проблемами із серцем і травленням.
Ба більше: тепер дієтологи попереджають, що така сувора диференціація продуктів аж ніяк не сприяє схудненню. Вона навпаки пов’язана з переїданням, що спричиняє збільшення ваги.
Несподіваний погляд на шкідливу їжу
У своїй нещодавній статті американська клінічна дієтологиня Шайла Кадоган зауважила, що всі продукти мають корисні властивості. Навіть якщо вони просто дають людині енергію, коли вона голодна. Фахівчиня спирається на висновки досліджень, згідно з якими до поганих наслідків для здоров’я призводить не окремий продукт, а раціон загалом.
Обмеження будь-яких бажань стосовно їжі – це найшвидший шлях до переїдання, вважає пані Кадоган.
Вина і стрес, що виникають внаслідок споживання так званої некорисної їжі, можуть завдати більше шкоди, ніж «заборонений» десерт у помірних кількостях.
Науково підтверджено
Інші експерти повідомили виданню Daily Mail, що вони також поділяють стурбованість Шайли Кадоган стосовно категоричного ставлення до їжі, яке дуже багато людей вважає правильним.
Кетлін Лопес, дипломована лікарка-дієтологиня зі штату Нью-Гемпшир (США), сказала: «У кожного з нас індивідуальна біохімія, культура та генетичний склад, тому ми по-різному реагуємо на ті чи інші продукти».
Експертка також згодна з думкою, що їжа не буває хорошою чи поганою: вона або працює на користь людини, або ні. Відмова від цілої групи продуктів заради схуднення – вуглеводів, цукру чи таких, що зазнали ультраобробки, – насправді допомагає дуже рідко. Наука це підтвердила.
2012 року дослідники з Тель-Авівського університету зробили доволі цікаве відкриття. Учасники дослідження, що страждали на ожиріння, снідали їжею з високим вмістом білка, а пізніше того ж дня з’їдали десерт. В результаті вони втрачали таку саму вагу, як і ті, хто не ласував десертом. Добровольці з ожирінням продовжували худнути навіть після восьмимісячного дослідження, на відміну від тих, хто взагалі не їв десертів.
Це, на думку науковців, відбувалося тому, що з’їдання одного великого солодкого десерту надовго задовольняло потяг до солодкого. А ще знижувало ймовірність того, що добровольці схочуть ще солодощів протягом дня.
Моралізаторство щодо їжі також загрожує психічними недугами. Наслідками можуть бути розлади харчової поведінки, зокрема, анорексія та булімія.
Експерти давно застерігали, що людям з діабетом 2-го типу чи ожирінням не можна додавати до страв цукор та насичені жири. Однак тепер дієтологи вважають, що повністю уникати цих продуктів не обов’язково.
За словами пані Лопес, чимало американців культивують такий підхід до харчування передусім через страх набрати вагу – «фатфобію». Дослідження 2012 року, висновки з якого опублікував журнал Obesity, показало: близько 16 відсотків жінок зазнавали дискримінації через зайві кілограми (порівняно з 10 відсотками в 1995 році).
«Ви змушуєте себе дотримуватися «ідеального» стилю харчування, але цього ніколи не станеться і це просто непрактично», – резюмувала Шайла Кадоган.
Фото: pixabay.com