Добро карається: догоджання людям буває шкідливим для психіки

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Психологи визначили ознаки готовності догоджати іншим. Та застерегли, що ця риса може згодом негативно відбитися на вашій психіці.

У світі є чимало людей, які бажають догоджати іншим. Як засвідчили експерти, таких серед нас близько 14 відсотків. Проте далеко не всі вони усвідомлюють, що це бажання може сягати крайнощів, загрожуючи серйозними психічними проблемами.

Ці люди не вміють казати «ні», завдаючи собі неабиякої шкоди. Вони частіше за інших схильні до тривоги, стресу та депресії.

Ознаки хронічного догоджання

Докторка Джулі Фрага, психологиня із Сан-Франциско (США), назвала ознаки хронічного догоджання людям, на які слід звернути увагу.

За її словами, першим тривожним сигналом є приховане відчуття втрати контролю.

Коли люди сприймають нас не так, як нам хотілося б, ми не можемо контролювати чуже ставлення. У таких випадках виникає спокуса компенсувати це в інших сферах життя, аби мати гарантію, що ми таки подобаємося людям.

Перше, що має вас у собі насторожити, – надмірні вибачення, особливо за ті речі, в яких ви не винні.

Людина, яка звикла догоджати людям, може припустити, що вона зробила щось неправильно. Таке, що спричинило чиюсь негативну емоцію. Тоді вона спробує це виправити, навіть якщо цього робити не варто.

zhinky svaryatsya - Психологія - 50Plus

Наступна ознака – погоджуватися з усім поспіль, щоб уникнути напруги, розповіло видання Daily Mail.

За словами докторки Фраги, кілька років тому вона працювала з пацієнткою, яка «відстоювала політичні погляди свого батька, хоч терпіти їх не могла».

Буває, ви берете на себе велике навантаження по роботі, з яким не можете впоратися, або погоджуєтеся платити за те, що не можете собі дозволити. Ще однією ознакою є заколисування себе хибним переконанням, що ваші почуття та потреби не мають такого великого значення, як почуття інших людей.

Той, хто догоджає людям, часто відкладає власні потреби до кращих часів заради блага інших. Наприклад, може годинами виконувати доручення когось іншого чи прикривати колегу протягом робочого дня, залишаючи обмаль часу на хвилини власного спокою чи заслуженого обіду.

zhinka poklala golovu na stil - Психологія - 50Plus

Вчіться казати «ні» та встановлювати кордони

Психологи вже давно обговорюють першопричину догоджання іншим. Виявляється, вона пов’язана з рисою особистості, відомої як соціотропія. Так називають надзвичайно сильне прагненням до соціального схвалення та прийняття.

Згідно з дослідженням 2018 року, люди із соціотропними рисами частіше дотримуються шкідливих переконань стосовно себе. Наприклад, таких як «Я непривабливий» або «Я безпорадний».

За словами докторки Фрагі, така поведінка також може бути результатом агресивного виховання. Пацієнти, яким воно знайоме, роблять все, щоб бути «хорошими». Адже вважають, що коли вони «подобаються людям, ті дають їм спокій».

Така реакція на травму у вигляді догоджання іншим спрямована на уникнення конфлікту та створення почуття безпеки.

Психологи радять пацієнтам працювати над самоспівчуттям та пробачати собі так само як іншим людям.

Джулі Фрага рекомендує: «Почніть із запитання: що допоможе мені заспокоїтися?» Це може бути звичайна прогулянка або чашка чаю. Також це може бути дзвінок другу або проведення часу з улюбленою домашньою твариною.

А ще, на думку експертки, обов’язково потрібно практикуватися в тому, щоб врешті навчитися казати «ні» та встановлювати кордони.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU