Краса і кар’єра: вродливі чоловіки успішніші за гарних жінок

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Це дослідження польських вчених зруйнувало стереотип, згідно з яким жінки на робочому місці і в суспільному житті більше за чоловіків виграють від своєї зовнішності.

Проте дивним воно є не з цієї причини, а тому, що порушена тема дисонує із сучасним неприйняттям дискримінації людей за зовнішністю. Такий різновид булінгу називають лукізмом.

А, можливо, дослідження саме й вказує на те, що цей булінг виникає не на порожньому місці. Адже успіх у школі та на робочому місці, як з’ясували дослідники, таки залежить від вроди. І хоч як це несподівано звучить, фізична краса більшою мірою допомагає чоловікам, а не жінкам.

Також вчені виявили, що люди, яких вважали гарними в підлітковому віці, у дорослому житті ставали успішнішими за інших.

Як проходило дослідження

Команда науковців з Польської академії наук вивчала відомості про 11 583 американців від того часу, як їм було 15 років й до дорослого життя через 20 років. Дані для аналізу команда отримувала з Національного лонгітюдного дослідження здоров’я підлітків. Науковців цікавили фізичне здоров’я, соціально-економічні умови життя учасників та, хоч як це дивно, рейтинги їхньої фізичної привабливості. Разом з оцінками зовнішності учасників, команда аналізувала інформацію про їхні освітні та кар’єрні досягнення, а також про статки.

Слід зазначити, що для накопичення цих даних добровольці систематично проходили опитування. Під час кожної сесії інтерв’юери оцінювали привабливість учасників за п’ятибальною шкалою.

Краса і кар’єраПричому інтерв’юери не отримували конкретних інструкцій щодо критеріїв, за якими слід оцінювати зовнішність. Але протягом опитування стало зрозуміло, що в більшості випадків їхні думки стосовно привабливості того чи іншого учасника збігаються.

Отже, польські науковці ретельно вивчали ці оцінки й те, як розвивалося життя учасників протягом двох десятиліть, розповіло видання Daily Mail.

Про що ще повідомили дослідники

Привабливий зовнішній вигляд може розцінюватися як ознака більш перспективної та здорової людини. Крім того, суспільство традиційно оцінює вродливих людей як розумніших, талановитіших й таких, що заслуговують на довіру.

Виявилося, що фізична привабливість у віці 15 років мала істотне значення й протягом 20 наступних років. За спостереженням вчених, люди, яких вважали привабливими в підлітковому віці, у дорослому житті з більшою ймовірністю перевершили своїх батьків у доходах та досягненнях. Ця закономірність більшою мірою стосувалася чоловіків, а не жінок.

Привабливість та кар’єраЗагалом це дослідження було спрямоване на те, щоб зрозуміти, як естетична привабливість людини впливає на її сходження кар’єрними сходами. При цьому науковці нагадали, що теоретично цілком можливий протилежний ефект: суспільний успіх може зробити людину привабливішою. Коли вона стає багатою, то може стати красивішою завдяки статкам: дозволити собі дорогий одяг, елітний спортзал та пластичну операцію. Тому вчені зосередили свою увагу на підлітковій привабливості та її впливі на подальший успіх в соціумі.

Результати дослідження опублікував журнал Social Science Quarterly.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU