Чистимо пір’ячко: йоржик для печінки

FacebookTwitterLinkedinTelegram

До Нового року ми прибираємося в оселі, але чомусь – не у «храмі душі». А тим часом бруд у тілі дається взнаки десятком неприємних станів, що заважають жити. Плануючи оновлення та зміни на краще, почати варто з власного очищення.

Гучний крик «тихого» органу

Фільтром організму печінку називають тому, що вона позбавляє кров токсинів – шкідливих речовин, які надходять з їжі та оточення. Це нейтралізатор сміття, що проникає в нас через шлунково-кишковий тракт, шкіру та легені, а також «місцевих» отрут, що утворюються в самому організмі. Останні стають плодом життєдіяльності мікробіоти та реакцій у загиблих клітинах. При нормальній утилізації шлаків весь бруд виводиться назовні. Але в міру накопичення отрут справлятися зі своїми завданнями фільтру стає щораз складніше.

Зашлаковування печінки

Зашлаковування печінки відбувається через неправильне харчування, нездорові звички, нестачу фізичної активності та внаслідок хвороб. І хоч у печінці немає больових рецепторів, «тихий» орган сповіщає про лихо через біль у правому підребер’ї. Якщо перевантажити організм шкідливими продуктами (особливо алкоголем і жирами), то для відновлення порушених функцій може знадобитися чистка печінки. Тримати її у робочому стані необхідно як заради детоксикації, так і для виконання інших завдань: підтримки імунної системи та забезпечення енергії.

Ознаки шлаку в печінці:

  • біль у м’язах та суглобах (він вказує на порушення обміну речовин через утруднений метаболізм білків);
  • занепокоєння, дратівливість;
  • порушення сну та сонливість;
  • постійна слабкість;
  • втома та стомлюваність;
  • частий головний біль;
  • запаморочення;
  • кровоточивість ясен;
  • світлий наліт на язиці;
  • гіркота в роті;
  • неприємний запах із рота;
  • втрата апетиту;
  • нудота та блювання;
  • здуття живота;
  • розлад травлення;
  • зміна кольору випорожнень (світлий кал і темна сеча);
  • втрата ваги;
  • шкірні висипання неясного походження;
  • свербіж шкіри;
  • лупа;
  • спонтанна поява синців на тілі;
  • набряки ніг;
  • жовтяниця (пожовтіння шкіри чи очей);
  • дискомфорт та біль у правому верхньому квадранті живота.

При підозрі на зашлакування потрібно звернутися до лікаря для діагностики та лікування. На цьому етапі можуть бути надані рекомендації щодо очистки печінки.

Методи позбавлення токсинів

У детокс-практиці є чотири напрямки.

Тимчасове утримання від їжі (фастинг): дає можливість організму відпочити від травлення і сконцентруватися на очищенні від токсинів.

Дієта: спеціальний раціон харчування з антиоксидантами очищає організм від шлаків і покращує самопочуття.

Сокотерапія: цей спосіб, як очистити печінку, передбачає її «промивання» великою кількістю овочевого або фруктового фрешу (свіжовичавлені соки є багатими на поживні речовини та антиоксиданти, які сприяють очищенню від токсинів).

Сокотерапія

Лікування травами: дію певних трав можна порівняти із щіткою або йоржиком для печінки – у детоксикації використовують, наприклад, петрушку, чистотіл або будяк.

Серед дієвих методів відновлення функції печінки – очищення із застосуванням масляно-кислотного тюбажу (сліпого зондування), чистка печінки розчином сорбіту, магнезією та шипшиною.

Для повної очистки печінки з регенерацією клітин та відновленням функцій знадобиться близько трьох тижнів. У цей період проводять призначені детокс-процедури, налагоджують правильне харчування і приймають гепатопротектори (біоактивні добавки із захисною дією на печінку). Основна мета очистки печінки полягає в покращенні загального стану здоров’я, зміцненні імунітету та профілактиці хвороб.

Умови та протипоказання

Щоб почистити печінку вдома, треба впевнитися, що вам така процедура не зашкодить. Чистка печінки має відбуватися у спокійній обстановці, у вільний від роботи день. Але братися до неї не можна без підготовки.

Техніка безпеки

  1. Перед процедурою обов’язково проконсультуйтеся з гепатологом та зробіть УЗД печінки для виключення каменів у жовчному міхурі. За наявності жовчнокам’яної хвороби така чистка забороняється!
  2. Процедури, пов’язані з очисткою печінки, протипоказані вагітним і жінкам, які годують, а також при підвищеній кислотності шлункового соку.
  3. Через невідому реакцію організму на чистку печінки для першого разу передбачте сторонню допомогу.
  4. Важкість після очищення в зоні печінки треба сприймати як сигнал до повторення процедури: так заявляють про себе зрушені з місця нечистоти.
  5. Після очищення печінки протягом місяця не можна вживати алкоголю.
  6. Щоб не нашкодити організму, процедуру можна проводити не частіше двох разів на рік. У перший рік чистку печінки потрібно проводити раз на півроку, потім – раз на рік.
  7. Очищати печінку потрібно лише після очищення кишківника (у зашлакованому кишківнику виведені з печінки токсини всмоктуються назад, викликаючи отруєння організму).

Як очистити кишнівник по-народному

Чищення кишківника підготує організм до очистки печінки та допоможе травленню.

Клізма

Народний засіб – склад для клізми: 1 ст. ложка яблучного оцту на 2 л кип’яченої води кімнатної температури. Яблучний оцет можна замінити соком лимона, журавлини чи смородини.

Буряк

Як очистити кишнівник по-народномуНатріть 700 г буряка, залийте 1,5 л окропу і варіть 20 хвилин, не доводячи до кипіння. Зніміть з вогню та настоюйте 1 годину. Процідіть відвар, розведіть водою у співвідношенні 1:10 і пийте по 1/3 склянки протягом дня.

Овочевий сік

Змішайте по ½ склянки бурякового, морквяного та огіркового соків. Пийте овочевий коктейль тричі на день. Цей напій сприяє виведенню піску та дрібного каміння з нирок і жовчного міхура.

Як швидко очистити печінку

Декілька рецептів чистки печінки в домашніх умовах.

Схема «3+5+1»

Починати треба з триденного очищення організму яблучним соком. Вранці першої доби чищення промийте кишечник за допомогою клізми і протягом дня пийте лише яблучний сік. Повторіть те саме на другу і третю добу. Баня чи сауна у цей час не завадять.

Як очистити печінку вдомаПрактикуючись, як очистити печінку вдома, у наступні п’ять днів їжте лише каші, овочі та фрукти. М’ясо, риба, яйця, гриби, молочні продукти, соління та копчення категорично заборонені.

На шостий день зробіть зранку очисну клізму, а через 2 години по обіді до 20.00 прогрівайте печінку грілкою: саме цей час найбільш підходить для початку процедури очищення.

Чистка печінки: народні методи

По ½ ст. ложки квіток безсмертника і кукурудзяних рилець закип’ятіть у склянці води. Дайте півгодини настоятися і процідіть. Пийте відвар теплим з ранку натщесерце, а через годину випийте будь-яке проносне. Прикладіть грілку на зону печінки і тримайте там, доки не захочете спорожнитися. Потім зробіть ще одну очисну клізму. У день проведення чистки печінки не можна нічого їсти.

Чистка печінки олією та лимонним соком

На процедуру знадобиться по півсклянки підігрітих до 35°C соку лимона й олії. Наливайте їх по 1 ч. ложці в склянку і пийте, не змішуючи. Повторюйте через кожні 15 хвилин.

Через півтори години з’їжте трохи пекучого перцю, сядьте на п’яти, закладіть в одну ніздрю ватку і дихайте іншою. Через 15 хвилин перервіться на годину і повторіть те ж саме з іншою ніздрею. Дихайте повільно, намагаючись втягувати і випинати при вдиху та видиху живіт. Так проводитиметься масаж, що стимулює очистку печінки.

Після дихальних вправ лягайте спати. У ранковому випорожненні побачите розм’якшені зелені білірубінові камені та пробки холестерину. Промийте кишечник клізмою та поснідайте соком, легкою кашею або фруктами. Через 12 годин знову промийте кишківник: викиди шлаків повторюватимуться. Протягом тижня вживайте вегетаріанську їжу. Результатом очищення печінки стане покращення самопочуття: вже за тиждень від втоми не залишиться і сліду.

Очистка печінки настоєм трав

Ця процедура очищає і орган, і кровоносну систему. Така чистка печінки народними методами розрахована на три тижні.

Очистка печінки настоєм травДля приготування відвару закип’ятіть 2 л води, всипте по 2 ч. ложки подрібненого кореня ехінацеї та кореня лопуха. Прокип’ятіть 10 хвилин. Всипте 2 ч. ложки подрібненої кропиви та кип’ятіть ще 10 хвилин. Зніміть відвар з вогню і додайте в нього по 2 ч. ложки трави та квіток конюшини, квіток чорної бузини та трави перцевої м’яти. Настоюйте 5 хвилин у закритому посуді, а потім процідіть. Можна додати 1 ч. ложку меду.

Приймайте по ½ склянки відвару до їжі за такою схемою: перший тиждень – тричі на день; другий тиждень – двічі на день; третій тиждень – раз на день.

Як розвантажити печінку?

Для розвантаження печінки достатньо перейти на рослинну їжу та кисломолочні продукти. Натуральна дієта дозволяє не проводити чистку взагалі – харчуйтеся правильно хоча б один тиждень на місяць. Якщо протримаєтеся на такій системі живлення 10 днів, кров повністю очиститься.

  • За будь-яких форм очищення харчування має залишатися повноцінним і не обідняти організм. У будь-якій кількості можна вживати кисломолочні продукти, але при цьому потрібно звести до мінімуму споживання молока та вершкового масла.
  • Хоча б на якийсь час варто відмовитися від продуктів глибокої обробки. Їжте тільки цільнозерновий хліб, нерафіновану олію, неочищений і невибілений рис, а з солодощів – мед та сухофрукти.

Дієта для розвантаження печінки

  • Готуйте їжу лише варену та печену.
  • Наша печінка «любить» яловичу печінку, овочі, зелень, ягоди, рибу, нежирні молочні продукти, бобові, горіхи та рослинні олії. А «не любить» вона напівфабрикати, жирне м’ясо, алкоголь, кофеїн, нікотин та ліки.
  • Останній прийом їжі має бути до 20.00.
  • Під час сну печінку очистять вечірні напої: вівсяна вода з корицею, настій лимонної цедри та чаї – м’ятний, ромашковий, зелений, імбирно-лимонний.
  • Продукти-чистильники – вода, трави, свіжі фрукти та овочі: яблуко, цитрусові, цибуля, часник, гірчиця, кропива, кульбаба, лопух, ехінацея, петрушка, календула, артишок, огірок, кабачок, оливкова олія, імбир, естрагон, чебрець, мед. Ці «друзі людини» очищають кров, виводячи зайву рідину, сприяють роботі лімфатичної системи та відновленню печінки. У цьому списку – перевірені проносні та жовчогінні натуральні засоби, а також прянощі, що посилюють потовиділення.

Як розвантажити печінку

  • З ранку після пробудження випийте суміш із 1 ст. ложки морської солі, розведеної в склянці кип’яченої води з додаванням соку двох лимонів. Через півгодини розведіть і випийте по склянці чистої води, морквяного, апельсинового або грейпфрутового соку. Розведений сік треба пити щогодини.
  • Проведіть одноденне голодування з великою кількістю рідини. Протягом дня випивайте 5-6 склянок морсу, зеленого чаю або будь-якого трав’яного відвару із сечогінним ефектом.

Для підтримки здоров’я печінки потрібно вести активний спосіб життя, пити багато води, контролювати раціон, відмовитись від алкоголю та шкідливих продуктів.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU