Біля Колізею виявили розкішний римський будинок з диво-мозаїкою

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Археологи розкопали руїни багатого давньоримського будинку неподалік Колізею – знаменитого римського амфітеатру та одного з семи сучасних чудес світу.

Будівля, яку звели між другою половиною ІІ століття до нашої ери та кінцем I століття до н. е., є «справжнім скарбом». Так про неї сказав міністр культури Італії Дженнаро Санджуліано.

Мозаїка у будівлі біля Колізею

Перші стіни будинку археологи дослідницького проєкту Археологічного парку «Колізей» виявили ще 2018 року. А на сьогодні вже відомо, що в ньому було кілька поверхів, розповіло видання Daily Mail. Дослідники захоплено вивчають фешенебельний декор помешкання, зокрема, матеріали, з якого його було виготовлено.

Мозаїка – найцікавіша знахідка

Найбільше захоплює дух експертів приголомшливе мозаїчне панно. Стародавній майстер створив так звану «сільську» мозаїку з мушель, коштовного скла, єгипетської блакитної смальти, крихітних шматочків мармуру та різнокольорових камінців.

А що ж зобразив митець за допомогою такого розмаїтого матеріалу? Морські та військові мотиви. На мозаїчній картині нескладно розгледіти, як три великі кораблі пливуть хвилями до прибережного міста. Дослідники припустили, що власник будинку, можливо, здобував перемоги у битвах.

Дивовижна мозаїка будинку біля Колізею

Також на мозаїці можна роздивитися виноградну лозу та листя лотоса, якими художник ніби оповив зображення зброї кельтського типу, військових кораблів та тризубців. «Можливо, цей сюжет натякає на подвійний тріумф власника будинку – наземний та морський», – припустив Дженнаро Санджуліано.

Експерти заявили, що цей настінний твір не має аналогів щодо складності зображуваних сцен з-поміж мозаїк того періоду історії.

Що ще було в будинку?

Головне приміщення помешкання, розташоване навколо атріуму, було банкетною залою. Її оформили у вигляді грота, який використовували літніми місяцями. Крізь стіни імпровізованого грота проходили свинцеві труби – фістули. У цій залі господар розважав своїх гостей водними іграми.

У сусідній кімнаті – приймальні – науковці виявили білу ліпнину найвищої якості.

Знахідки археологів у будинку біля Колізею

За словами Альфонсіни Руссо, директорки Археологічного парку «Колізей», наразі «команда працює якомога інтенсивно, щоб це місце якнайшвидше стало доступним для відвідувачів».

За інформацією очільниці парку, поки що археологи розкопали лише деякі приміщення. Очікується, що роботи триватимуть до 2024 року.

Фото: dailymail.co.uk

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU