Як пережити святковий стрес: експертні поради

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Зимові світа та відпустки, так само як перехід до коротшого світлового дня і холоднішої погоди, можуть бути причиною різких змін настрою та поведінки.

У цей період року ми нерідко відчуваємо більше занепокоєння та розчарування, ніж зазвичай. Ці стани супроводжуються серцевою недостатністю, отруєнням алкоголем та зростанням рівня смертності, зокрема від інфаркту та інсульту.

Але зі святковим стресом можна і треба боротися, стверджує Сіна Метью, докторка нейробіології з Університету Хардін-Бейлор (Техас, США). Навчившись розпізнавати, що саме спричиняє стрес і які частини мозку до цього залучені, можна самостійно впоратися з небезпечними синдромами.

Докторка Метью вважає, що з біологічної точки зору існують способи керувати своєю реакцією на святкові стресори, усвідомлюючи, чому вони відбуваються.

Перельоти та переїзди

Несподівані зміни в планах, переповнені аеропорти та перевантажені автомагістралі можуть легко довести людину до білого каління.

Ділянкою мозку, що відповідає за стреси такого роду, є гіпоталамус. Він регулює автономну нервову систему, що координує мимовільні реакції: частоту серцевих скорочень, артеріальний тиск та дихання.

Затримка або скасування рейсу під час святКоли людина перебуває у стані стресу, наприклад, через затримку або скасування рейсу, гіпоталамус стимулює викид таких гормонів, як кортизол та адреналін. А вони своєю чергою спричиняють фізіологічні реакції, такі як прискорене серцебиття, потовиділення та почуття роздратування і розчарування.

Що робити. У таких випадках можуть допомогти вправи з глибокого дихання, які стимулюють парасимпатичну нервову систему організму. Виконуючи повільні та глибокі вдихи, ви вмикаєте цю систему, що допомагає заспокоїти нерви та зменшити почуття розпачу.

Сімейне вогнище

Коли члени родини збираються за одним столом після того, як давно не бачилися, емоційних вибухів не уникнути.

Сімейне вогнищеНепорозуміння або дратівливі розмови з родичами активують область мозку, відому як передня поясна звивина. Ця ділянка мозку бере участь в моніторингу та регулюванні когнітивних процесів, вирішенні конфліктів та виявленні помилок. Вона відіграє чималу роль в подоланні розчарувань, сигналізуючи про конфлікт між очікуваннями та результатами.

Що робити. Коли ви почуваєтеся пригніченим або засмученим, робіть короткі перерви, щоб дистанціюватися від ситуації. Це подарує вам свіжий погляд на неї та більш ясне мислення, розповіло видання Science Alert.

Фінансові проблеми

Сезон відпусток може стати тягарем для тих, хто зазнає фінансових труднощів. Витрати на організацію святкової вечері, покупка подарунків або подорож є чималими випробуваннями для гаманця.

Коли ви згадуєте минулий досвід, наприклад, скільки витратили торік під час канікул, або згадуєте, що маєте оплатити покупку в інтернет-магазині, активується ще одна область мозку – гіпокамп.

Фінансові проблеми

Що робити. Деякі способи зменшити стрес можуть полягати в тому, щоб не купувати друзям та рідним подарунки, а робити їх своїми руками. Щоб не витрачатися на поїздку взимку, можна влаштувати собі віртуальну відпустку: просто тут і зараз. А відвідати омріяні місця ви зможете іншим часом, коли подорож не буде для вас такою витратною.

Самотність та ізоляція

Почуття самотності зазвичай навідує тих, хто немає, з ким святкувати Різдво та Новий рік.

За стрес, пов’язаний з ізольованістю, відповідає мигдалеподібне тіло – ділянка мозку, що пов’язана з плануванням майбутнього, спогадами та уявою. А ще – з переробленням негативних емоцій, таких як роздратування через неможливість подорожувати.

Що робити. Попри всі перестороги потрібно врешті вирушити в жадану подорож на зимові канікули. Вона обов’язково буде насичена знайомствами та враженнями. А як ні – то можна зайнятися спортом на свіжому повітрі. Це допоможе покращити настрій та зменшити почуття розчарування та роздратування. Регулярна фізична активність буде не лише ефективним засобом зняття напруги та стресу. Вона стане найкращою можливістю для комунікацій з іншими людьми.

Самотність та ізоляція під час святДолання стресу, спричиненого зимовими святами, – процес поступовий. Для різних людей він передбачає різні стратегії.

Передусім потрібно визначити основну причину вашого стресу, аби розробити власні цільові стратегії його подолання. З-поміж ефективних методів – хобі, прослуховування музики, прогулянки, пробіжки та використання різних технік релаксації. Дуже важливо експериментувати з різними методами та не боятися переходити від тих, які не працюють, до ефективних.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.