Як перетворити відходи виробництва віскі на екопальне: вчені

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Мабуть, немає нічого дивного в тому, що саме шотландські науковці взялися переробляти побічний продукт від виробництва віскі на пальне майбутнього.

До речі, це не перша технологія такого роду, що народилася саме на цій землі. Раніше й інші команди місцевих дослідників виступали з пропозиціями щодо ефективного використання відходів винокурень, які виробляють популярний національний напій.

На цей раз університетська команда розробила ноу-хау з використання стічних вод винокурень для виробництва зеленого водню. Він, на відміну від неекологічного пального, не виділяє вуглець при спалюванні, розповіло видання Independent.

Зелений водень зазвичай створюється з використанням прісної води у процесі, що, за словами експертів, споживає близько 20,5 мільярда літрів прісної води на рік. Дослідники сподіваються, що розроблений ними метод дасть змогу використовувати замість цього близько одного мільярда літрів стічних вод, що утворюються під час виробництва віскі.

bochky z viski - Наука&Техніка - 50Plus

Доктор Судхагар Пітчаймуту, матеріалознавець зі Школи інженерних та фізичних наук університету Геріота-Ватта, пояснив: «Для виробництва кожного кілограма зеленого водню потрібно дев’ять кілограмів води. А тим часом кожен літр виробленого солодового віскі утворює близько 10 літрів залишку».

За твердженням вченого, щоб захистити планету, необхідно скоротити використання прісної води та інших природних ресурсів. Зокрема, зосередитися на використанні стічних вод винокурень для виробництва екологічно чистого водню.

Доктор Пітчаймуту та його колеги розробили нанорозмірний матеріал, який дасть можливість стічним водам винокурних заводів замінювати прісну воду в процесі виробництва зеленого водню.

«Близько одного мільярда літрів стічних вод на рік виробляється в дистиляційній промисловості, тому потенціал цього процесу величезний», – зауважив доктор Пітчаймуту. За його словами, дослідження яскраво демонструє, як можна раціонально використовувати світові ресурси для виробництва чистої енергії.

Наступним кроком дослідницької команди стане розробка власного прототипу електролізера. Науковці також глибше проаналізують стічні води винокурних заводів, щоб з’ясувати, чи можна витягти з них інші цінні матеріали.

Результати дослідження опублікував журнал Королівського хімічного товариства Sustainable Energy & Fuels.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU