Старіння не робить нас мудрішими: науковці

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Наймудрішим персонажам книжок та фільмів – таким як Гендальф з «Володаря кілець» або Дамблдор з «Гаррі Поттера» – зазвичай дуже багато років. Однак сучасні дослідники вважають не зовсім правильною поширену думку про те, що мудрість приходить з віком. Такої ж думки був й ірландський письменник Оскар Вайльд, який якось зауважив, що мудрість приходить з віком, однак додав: «Інколи вік приходить один».

Хоча таке й трапляється, одного старіння недостатньо, щоб стати мудрішим, вважають науковці з Клагенфуртського університету (Австрія).

Дамблдор

Про що розповіли дослідники

Докторка психології Юдіт Глюк, яка очолила дослідження, разом зі своїми колегами проаналізувала низку попередніх наукових робіт, що пов’язували старший вік з мудрістю.

Результати аналізу показали, що «статистичний зв’язок між мудрістю і хронологічним віком не є сильним», попри поширені припущення та культурні стереотипи.

На думку дослідників, питання про те, звідки береться мудрість, є значно тоншим. «Для того, щоб стати мудрішим, недостатньо ані старіння, ані накопичення життєвого досвіду», – написала докторка Глюк у статті, що її опублікував журнал Current Opinion in Psychology. Хоча багато хто і пов’язує мудрість з похилим віком, щоб справді стати мудрим, потрібно дещо більше, ніж просто старіння.

На думку пані Глюк, «не існує універсальної траєкторії розвитку мудрості». Іншими словами, люди у всьому світі не стають мудрими автоматично, щойно їм виповниться певна кількість років, розповіло видання Daily Mail.

Життєвий досвід є більш імовірним підґрунтям для набуття мудрості. Але і його для цього замало. За словами Юдіт Глюк, накопичення мудрості людиною залежить від індивідуального поєднання життєвого досвіду з «внутрішньоособистісними та міжособистісними ресурсами». Те, як люди оцінюють свій життєвий досвід і що вони з нього витягують, може мати важливіше значення для розвитку мудрості, ніж власне досвід.

Автори нового аналізу припускають, що одними з ключових характеристик мудрості є емпатія (здатність співчувати тому, хто страждає) та «духовне перевершення себе». Також ознакою мудрості можна вважати спроможність розв’язувати такі проблеми, як самотність (особливо в пізньому віці).

Літня жінка у червоному капелюсі

Докторка Глюк розповіла, що мудрість може навіть знижуватися з віком, адже деякі її «компоненти зменшуються». Наприклад, здатність розв’язувати складні проблеми або контролювати емоції у стресових ситуаціях.

А що про це кажуть інші науковці

Дослідження докторки Керолін Олдвін з Університету штату Орегон показало, що до мудрості людину ведуть не так прожиті роки, як труднощі. Отже, якщо вона не поставала перед труднощами у своєму житті, в неї менше шансів набути мудрості в поважному віці.

Проте декілька досліджень останніх років таки виявили кореляцію між старшим віком та мудрістю. Наприклад, 2013 року науковці Каліфорнійського університету з’ясували, що люди похилого віку більш терплячі та краще дають собі раду у фінансових питаннях. А що це, як не мудрість?

Фото: Pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU