Чому жінки та чоловіки сміються з різних жартів?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Більшість з нас любить добрі жарти. Однак почуття гумору в нас різне. Воно залежить від низки чинників: виховання, освіти, інтелекту тощо. А яким чином приводи для сміху залежать від статі?

Це питання й дослідила команда під орудою відомого антрополога та еволюційного психолога Робіна Данбара з Оксфордського університету.

Масштабне дослідження виявило відмінності (але й деякі подібності) в тому, що вважають смішним чоловіки та жінки.

Науковці попросили 3380 добровольців оцінити друковані карикатури за період з 1930 до 2010 роки, що експонувалися на виставці. Також учасники мали висловити свою думку стосовно кумедності 19 пар мультфільмів з Лондонського музею мультфільмів, вказавши при цьому свій вік та стать.

Згідно з результатами, чоловіки оцінювали візуальні жарти та фарси вище, ніж жінки. Тоді як жінки віддавали перевагу політичним жартам, а також таким, що стосувалися близьких відносин між людьми. Цікаво, що представникам обох статей подобалася тема складних романтичних стосунків, розповіло видання Daily Mail.

Дослідники припустили, що ці розбіжності, швидше за все, відображають те, як ми соціалізуємося, а не вказують на якісь біологічні відмінності.

cholovik i zhinka v kinoteatri - Психологія - 50Plus

Про що ще дізналися вчені

Науковці не випадково зосередили увагу учасників «гумористичного» дослідження ще й на анімації. «Мультфільми стали невіддільною частиною нашого культурного життя як засіб розваги, так і спосіб політичних та соціальних коментарів у формі сатири. По суті, вони передають складні ідеї у простій візуальній формі, надаючи нове розуміння аспектів нашої психології, які часто важко вивчати», – пояснили вчені свій вибір.

Кожен доброволець називав свою стать та мав оцінити, який жарт з кожної пари мультиків зачепив його (чи її) найбільше. Особливою популярністю в учасників користувалися складні жарти. А найкумеднішими видалися ті мультфільми, в яких фігурувало лише два персонажі.

Вік людини та її інтелект істотно не вплинув на реакцію стосовно запропонованого матеріалу. Чого не можна сказати про її стать. «Ми не очікували, що гендерні відмінності будуть такими значущими», – сказали дослідники.

Отже, відповідно до результатів команди, сміх жінок спричиняло ширше коло тем, а понад усе їх веселили жарти про політику та інтимні стосунки. Натомість чоловіки віддавали перевагу фарсу або ситуативному гумору.

«Ми виявили, що чоловіків більшою мірою смішать візуальні, безпосередні жарти, наприклад, про те, як хтось посковзнувся на банановій шкірці», – написав професор Данбар. «Здається, жінки можуть бути глибшими та віддають перевагу тоншим жартам про те, як люди взаємодіють… Зазвичай жінки більше часу присвячують обговоренню соціальних відносин, тоді як чоловіки більше зближуються, коли намагаються розсмішити один одного», – додав він.

Як зауважила команда у звітній статті для журналу Humor, «жінки взаємодіють зі світом більш рефлексивно, а чоловіки роблять це більш поверхово».

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU