Додатковий сон у вихідні вбереже від інфаркту та інсульту

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Як з’ясували науковці з Нанкінського медичного університету (Китай), зайвий сон вихідними днями насправді не є зайвим. Адже він може знизити ймовірність інфаркту та інсульту.

Як про це дізналися вчені

Багато хто з нас полюбляє в суботу та неділю поніжитися в ліжку. Це така собі компенсація втоми, що накопичувалася протягом робочої п’ятиденки. Але нове дослідження показало, що йдеться не лише про відновлення сил: сон вихідними днями може врятувати нам життя.

Щоб зрозуміти, як додатковий сон впливає на здоров’я, команда дослідників спостерігала за 3400 учасниками. Як з’ясували вчені, ті добровольці, котрі недосипали протягом тижня, але отримували зайві дві години сну в суботу чи неділю, на 63 відсотки рідше страждали від серцевого нападу чи інсульту. І навпаки: тим учасникам, які спали менш як шість годин на добу у робочі дні та не надолужували втрачене у вихідні, серцево-судинні захворювання загрожували значно частіше.

Як зауважили дослідники, сон вихідними днями пов’язаний з низькою ймовірністю інсульту, стенокардії та інших серцевих захворювань. Особливо це стосується тих, хто мало спить протягом тижня.

«Дослідження показало, що сон не лише забезпечує фізіологічний відпочинок, а й глибоко впливає на здоров’я серцево-судинної системи», – резюмувала команда.

Інші дослідження останніх років лише підтверджують висновки китайських вчених, розповіло видання Daily Mail. На думку науковців, якісний сон тривалістю сім-вісім годин на добу є надійним захистом від проблем із серцем. Він знижує вплив гормонів стресу на організм, оберігаючи кровоносні судини від запалення.

Нещодавнє глобальне дослідження показало, що британцям вдається спати вихідними днями лише на 15 хвилин більше (в середньому). Тоді як фіни сплять у вихідні на 26 хвилин довше.

Інші дослідники вважають, що одна-дві години додаткового сну у вихідні можуть навіть запобігти ожирінню та депресії.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU