Ходьба на роботу знижує ризик інфаркту. Але є умова

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда дослідників з Університету Східної Фінляндії стверджує, що ходіння пішки на роботу та з роботи може вберегти від інфаркту. Але за умови, що прогулянка в обидва боки триватиме не менш як 45 хвилин (або понад 20 хвилин в один бік).

У працівників, котрі дістаються офісу протягом бодай такого часу, здоров’я серцево-судинної системи значно міцніше, ніж в тих, хто віддає перевагу пересуванню автомобілем або громадським транспортом.

Дослідники з’ясували, що у прихильників пішої ходьби рівень С-реактивного білка (СРБ) в крові значно нижчий. Нагадаємо, що СРБ пов’язують з високим ризиком утворення тромбів, які можуть спричинити серцеві напади та інсульти. Цей білок також є маркером запальних процесів в організмі. Його підвищений вміст може вказувати на небезпечне запалення в артеріях, які забезпечують серце та мозок кров’ю, багатою на кисень.

Як проходило дослідження

Науковцям і раніше було відомо, що систематична швидка ходьба корисна для серця. Але тепер вони вирішили дізнатися, скільки часу працівникам потрібно йти пішки, щоб отримати вигоду для здоров’я.

Команда залучила до дослідження 6000 чоловіків і жінок, котрі добиралися до роботи в різний спосіб. Під час експерименту добровольці здавали аналізи крові на вміст С-реактивного білка, розповіло видання Daily Mail.

Як показали результати, щоденна прогулянка на роботу в обидва кінці, що займає 15 хвилин (або більш як сім хвилин в один бік) спричинила незначне зниження рівня СРБ – приблизно на сім відсотків, порівняно з тими, хто їхав автомобілем або громадським транспортом.

За словами дослідників, така ходьба навряд чи істотно покращить здоров’я серця.

Натомість в тих, хто крокував пішки протягом 45 хвилин (або трохи більш як 20 хвилин в один бік), рівень СРБ був майже на 18 відсотків нижчим, ніж в інших працівників.

zhinka perehodyt dorogu - Спосіб життя - 50Plus

На думку вчених, такі висновки з дослідження є доволі тривожним сигналом для мільйонів людей у світі, котрі не ходять, а їздять на роботу та з роботи. А заохочення людей до пішого пересування сприятиме покращенню здоров’я населення.

Дані Управління національної статистики Великої Британії, до речі, показують, що пішим ходом дістаються робочого місця понад 45 відсотків людей. А опитування 2000 дорослих британців, проведене у 2018 році, засвідчило: 40 відсотків учасників вважали 30-хвилинну прогулянку до будь-якого пункту призначення занадто далекою. Для долання такої відстані вони воліли б їхати автомобілем або іншим видом транспорту.

Результати дослідження опублікувало видання European Journal of Public Health.

А як у нас?

Згідно з даними відомого українського сайту з працевлаштування, кожен п’ятий співвітчизник ходить на роботу пішки. 70 відсотків людей дістаються робочих місць громадським транспортом, 9 % – приватним автомобілем, а 2 % користуються послугами корпоративного автобуса.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU