Сіла батарейка: депресивний сезон

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Короткий світловий день та некомфортна погода не сприяють активності і вимагають «перезавантаження» для виконання буденних справ. На тлі фізичного, психічного та емоційного спаду тонус і настрій потребують «підзарядки». Чи є альтернатива допінгу та лікарю?

Рух

Чому в останні дні осені нас покидають сили? Причина енергетичного збою в міжсезоння – проблеми з пристосуванням до змін середовища. На трансформацію атмосферних та температурних умов організм реагує задишкою та ломотою у м’язах. Ці симптоми вказують на коронарну недостатність і сигналять про необхідність боротьби з гіподинамією. Малорухливий спосіб життя є причиною поганого самопочуття у депресивний сезон. Рух покращить циркуляцію в крові кисню та доставку його до мозку.

рух восени

Фізична активність на свіжому повітрі прискорить виведення шлаків, котрі є тригерами втоми, суму та апатії. При руховому навантаженні відбувається розширення кровоносних судин, а разом із кров’ю серце отримує більше кисню. Починати дружбу з фізкультурою потрібно з двох 15-хвилинних вправ на тиждень, збільшуючи їх тривалість до 30 хвилин двічі на тиждень, а потім до 30 хвилин тричі на тиждень. Віддайте перевагу ходьбі або велосипедним прогулянкам.

Раціон

Важливо стежити за нормальною масою тіла та не допускати зайвих кілограмів. При цьому причиною «розбитого» стану може бути як надмірна вага, так і недостатня. При недоїданні сили не відновлює навіть повноцінний сон. Харчування має бути регулярним, порції – невеликими, а вміст білків та вуглеводів – збалансованим. Не варто відмовлятися від вуглеводів, оскільки це ключ до енергії та оптимізму. Важливо лише віддавати перевагу «правильним» солодощам: пастилі, мармеладу, сушеним фруктам. В осінньому раціоні мають бути продукти з високим вмістом цинку: «імуномодулюючим» мікроелементом сповнені яйця, риба, соняшникове насіння та кунжут.

їжа восени

Якщо на вашому столі немає м’яса, риби та молока, то через дефіцит вітаміну В12 (ціанокобаламіну) можете нашкодити нервовій системі, формуванню кров’яних тілець та обміну речовин, «заробивши» анемію. Щоденна норма від дієтологів – 200 г сиру, кефіру, йогурту або молока. Від занепаду сил врятують продукти із залізом: цього важливого мікроелемента багато в печінці, молюсках, яблуках, збагачених злаках та бобах. А від недокрів’я допоможе мікстура з трьох частин морквяного соку та двох частин соку шпинату (пийте по півсклянки свіжої суміші тричі на день перед їжею).

Вітаміни

Шкідливим звичкам – бій! Куріння підвищує втому, бо заважає організму насичуватися киснем. У жертв нездорового способу життя бракує фолієвої кислоти, що й призводить до анемії. Призначення вітаміну В9 – сприяти дозріванню еритроцитів, синтезу ДНК та РНК. Так само при вживанні алкоголю ілюзія припливу сил неминуче зміниться пригніченим станом. Захоплення спиртними напоями провокує нестачу вітаміну В1, який є необхідним для обміну речовин, коли глюкоза вивільняє енергію. Стомлюваність, м’язова слабкість та судоми ніг є ознаками дефіциту тіаміну, тож краще замініть вино виноградним соком. Вітаміни групи В можна назвати нашою енергетичною коморою.

апельсиновий сік

Приймати їх треба не кожен окремо, а всі разом, бо між ними є функціональний взаємозв’язок. Судоми, оніміння, безсоння та невропатію при нестачі вітаміну В6 варто лікувати грибами, яловичою печінкою, яєчним жовтком або арахісом. Для бадьорості вживайте вітамін С, якого багато в місцевих сезонних фруктах, овочах та зелені: буряках, моркві, капусті, цибулі та часнику. Натомість селера більше візьме з вас енергії на перетравлення, ніж ви від цього перетравлення отримаєте. Денна норма овочів на одного дорослого – 0,5 кг. Дієтологи радять щодня з’їдати від п’яти різних фруктів, бажано несолодких сортів.

Колір

Плоди потрібно вибирати активних кольорів: червоного, помаранчевого, жовтого. За допомогою яскравих перців, моркви, помідорів, апельсинів, мандаринів, лимонів, хурми, нектаринів та персиків ми можемо підвищити власну ендорфінну активність, коли організм більш ефективно засвоюватиме вітаміни та корисні елементи, забезпечуючи себе новою енергією. Про залежність корисності продуктів від їхнього забарвлення можна прочитати тут. У сірі дні, коли мало сонця, важливо також наситити активними фарбами навколишню обстановку: експериментально доведено, що декорований червоною цеглою робочий куточок підвищує енергетичний рівень працівника, який стає більш продуктивним. Стимулює нашу ферментативну фабрику й яскравий одяг.

Реанімація

Швидко збадьоритися допоможе розтирання інтенсивними рухами знизу догори кінчиків пальців, мочок та всієї поверхні вух. Має допомогти і 10-хвилинна тепла ванна з вичавленим у воду соком лимона або додаванням півсклянки яблучного оцту. Можна влити також настій сухої лимонної цедри на оливковій олії. Ще можна додати у ванну склянку солі, півсклянки соди, 10 крапель йоду та кілька крапель хвойного екстракту. Милом у ванні для поновлення сил не користуються, а лише ополіскуються водним розчином яблучного оцту.

Гігієна

При порушенні координації рухів, зниженні працездатності та швидкості реакцій потрібен перепочинок. Втомою організм дає знати про проблему: це його захист від зношування. Півгодини денного сну відновлять сили, покращать увагу та піднімуть настрій, а також захистять від помилок і вбережуть від нещасних випадків. Довгожителі сплять вдень регулярно (хоча б через день), і це на третину знижує ймовірність раптової смерті від серцевого нападу.

денний сон

Варто звести до мінімуму перебування біля блакитного екрану, тому що нинішній контент шкодить здоров’ю. Пам’ятайте, що незначні періодичні стреси стимулюють роботу організму, а хронічні – пригнічують. Не концентруйтеся на депресивних думках, якщо не хочете посилити їх у підсвідомості, й уникайте тих, хто звик скаржитися на втому, тугу та безнадію: погане самопочуття – заразливе.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU