Звична їжа, що загрожує життю: антираковий лікнеп 

Експерти назвали продукти, вживання яких може спричинити онкологічні захворювання. 

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Від деяких повсякденних продуктів варто відмовитися якомога швидше, адже вони приховують смертельну небезпеку: можуть стати чинниками раку.

Оброблене м’ясо

Експерти зі здорового харчування вважають оброблене м’ясо одним з найнебезпечніших факторів ймовірного розвитку онкологічних захворювань.

До цієї категорії належать ковбаси, бекон, салямі, шинка, хот-доги й чимало інших продуктів, що їх обробили для збільшення терміну зберігання або поліпшення смаку. Найпершими зі щоденного меню мають зникнути такі продукти, які виробники «покращили» за допомогою хімічних консервантів, наприклад, нітратів.

При вживанні цих продуктів в їжу нітрати піддаються реакції, що перетворює їх на так звані N-нітрозохімічні речовини (NOC). Вони можуть пошкодити клітини, які вистилають кишківник, що, своєю чергою, може призвести до розвитку раку, пояснюють фахівці благодійної організації Cancer Research UK (CRUK).

ковбаса на грилі

З ними цілком згодні спеціалісти зі Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Вона класифікує оброблене м’ясо як канцероген першого класу – нарівні з курінням та алкоголем.

А тим часом Національна служба охорони здоров’я Великої Британії рекомендує людям, які їдять багато обробленого м’яса, скоротити його споживання до 70 г. Це еквівалентно трьом скибочкам шинки, двом скибочкам бекону або невеликому гамбургеру з яловичиною.

Червоне м’ясо

Експерти наполягають на тому, щоб люди відмовлялися від стейків, гамбургерів, баранячих відбивних, свіжого фаршу, замороженої свинини, яловичини та баранини, а також інших продуктів з червоного м’яса. Бо ж воно так само входить до переліку продуктів, які можуть призвести до розвитку онкологічних недуг. Наприклад, до раку товстої кишки, шлунка та підшлункової залози.

Чому це відбувається? Дослідники припускають, що вся справа у сполуці під назвою гем, яка містить залізо та надає кольору червоному м’ясу.

Гем – це залізовмісна сполука, яка природним чином міститься в червоному м’ясі; під час перетравлювання вона може розщеплюватися на хімічні речовини N-нітрозо, що викликають рак, пояснюють фахівці із CRUK.

шматок м'яса

А якщо червоне м’ясо виключити з раціону, то як тоді отримувати корисні речовини, які в ньому містяться? М’ясо, наприклад, є одним з основних джерел вітаміну B12, життєво важливого для нервової системи, виробництва ДНК у клітинах та оновлення крові.

Також червоне м’ясо також забезпечує нас залізом – важливим елементом для утворення еритроцитів, цинком, що допомагає організму створювати нові клітини і загоювати рани, а також іншими вітамінами групи B, які допомагають вивільняти енергію з їжі.

Відомий дієтолог Двейн Меллор із Британської дієтичної асоціації (BDA) вважає: «ці ключові поживні речовини потрібно отримувати з рослинних джерел, наприклад, бобових, горіхів, насіння та темно-зелених овочів».

Як і у випадку з переробленим м’ясом, експерти радять вживати не більш як 70 г червоного м’яса на день, пише Daily Mail.

Солодка, солона та смажена їжа

«Ми рекомендуємо їсти менше надмірно обробленої їжі з високим вмістом насичених жирів, цукру та солі. Таких, приміром, як торти, печиво, випічка, чипси, підсолоджені напої, а також швидкоїжа, як-от піца та гамбургери», – зазначив Метью Ламберт, дієтолог у Всесвітньому фонді дослідження раку (WCRF).

«Ці продукти не містять клітковини і необхідної кількості поживних речовин, тож їх можна їсти лише зрідка та невеликими порціями», – додав він.

У цьому випадку підвищений ризик розвитку онкології пов’язаний з тим, що часте вживання таких продуктів швидко призводить до збільшення ваги і, як наслідок, до ожиріння. А за словами пана Ламберта, зайва вага пов’язана як мінімум із 13 видами раку (!).

чоловік їсть солодощі

До слова, за даними CRUK, ожиріння є другою за значущістю причиною раку у Великій Британії.

Жирові клітини також можуть виробляти гормон естроген у жінок після менопаузи. Це нерідко призводить до частішого поділу клітин: цього разу – в матці та молочних залозах, що збільшує ризик розвитку раку в цих областях.

«Люди повинні їсти більше їжі, багатої на поживні речовини, з’їдати не менш ніж п’ять порцій різних фруктів та овочів щодня, віддавати перевагу цільнозерновим продуктам та бобовим», – стверджує Метью Ламберт.

За його словами, квасоля, сочевиця, насіння, несолоні горіхи та інші продукти з цієї категорії містять найбільше вітамінів, мінералів та клітковини, що важливо для запобігання онкологічним захворюванням.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU