Знайдено найдавнішу письмову згадку про дитинство Ісуса

У Гамбурзі виявили папірус із найпершим рукописним свідченням про «друге диво» маленького Ісуса – оживлення глиняних горобців.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Рідкісний артефакт випадково знайшли у фондах державної та університетської бібліотеки імені Карла фон Осецького в Гамбурзі (Німеччина). На папірус із текстом грецькою мовою, що походив з пізнього Стародавнього Єгипту, не звертали увагу протягом багатьох років.

Зробили сенсаційне відкриття науковці-папірологи Лайош Беркес з Берлінського університету імені Гумбольдта (Німеччина) та Габріель Ноккі Маседо зі Льєжського університету (Бельгія). Вони датували рукопис IV-V століттями нашої ери, розповіло видання Daily Mail.

2000-річний папірус

Що відомо про знахідку

Експерти вивчили клаптик папірусу розміром 5 на 11 сантиметрів, що зберігався у фондах бібліотеки під номером P.Hamb.Graec. 1011. На ньому можна роздивитися 13 рядків, кожен з яких містить до 10 літер.

А найважливіше те, що дослідники прочитали зміст рукопису. Виявилося, що стародавній папірус розповідає історію «другого дива» з Євангелія від св. Томи про те, як п’ятирічний Ісус оживив глиняних горобців. Вважається, що первісна історія цього дива була написана приблизно у II столітті нашої ери. Проте частина Євангелія від св. Томи, що розповідала про юні роки Христа, не увійшла до Біблії, яка мала зосередитися виключно на служінні Ісуса й тому, що призвело до його смерті на хресті.

В історії «другого дива» йдеться про те, як малий Ісус зліпив з глини 12 горобців. За цим заняттям його знайшов батько. Він попросив сина припинити ліплення, бо ж була субота – день відпочинку та поклоніння, коли працювати не можна. У відповідь хлопчик наказав глиняним фігуркам «політати, як живі птахи, що вони й зробили», нагадав сюжет професор Габріель Ноккі Маседо.

Його колега – доктор Лайош Беркес – звернув увагу на незграбність почерку, яким був написаний текст. Спершу його можна було прийняти за якісь побутові нотатки на кшталт списку покупок. Однак розшифровка змісту схилила вчених до думки, що йдеться, можливо, про учнівську вправу.

Тандем дослідників пообіцяв підготувати критичний аналіз відкриття та коментарі до рукопису. Статтю за результатами роботи опублікує видання The Journal of Papyrology and Epigraphy.

Фото: Джеймс Тіссо, «12-річний Ісус знайдений у Храмі», Brooklyn Museum

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU