Поліпшувати склад крові та стан органів кровоносної системи буряку вдається завдяки корисним нітратам, що перетворюються в організмі на оксид азоту. Ця хімічна сполука активізує виробництво червоних тілець, тому страви чи напої з буряком швидко відновлюють сили. Сповнені цинком та фосфором столові буряки захистять дитину від розвитку рахіту, антиоксиданти у складі коренеплоду попередять онкологічні захворювання, вітаміни групи B оздоровлять нервову систему, а залізо та кобальт усунуть анемію.
Квас із столового буряка
Інгредієнти: буряк – 1 шт., розсіл – 1,5–2 л (на 1 л води – по 2 ст. ложки солі та цукру), житній хліб – 1 скибка.
Буряк миємо, очищаємо від шкірки, крупно нарізаємо і укладаємо в трилітрову банку – кількість може становити від половини до ¾ обсягу посуду, залежно від бажаної міцності квасу. Заливаємо буряк теплим розсолом і зверху кладемо окраєць житнього хліба (його треба буде через два-три дні вилучити).
Накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці для бродіння. Через 7–10 днів квас проціджуємо і використовуємо як оздоровчий напій або для приготування страв (наприклад, холодника із буряка).
Лайфхак
Для підвищення рівня гемоглобіну в крові та очищення від шлаків потрібно пити склянку бурякового квасу щодня після їжі, а для лікування гіпертонії та головного болю – вживаємо квас по півсклянки тричі на день натщесерце.