Відкрито новий тип втрати пам’яті: раніше його плутали з хворобою Альцгеймера

Маловідома форма деменції, яку легко прийняти за хворобу Альцгеймера, отримала назву LANS та діагностується за особливими критеріями.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Автори відкриття – неврологи з клініки Майо (США), що має імідж «медичної Мекки», а також їхні колеги з інших наукових і медичних центрів Сполучених Штатів та Іспанії. Дослідницька команда під керівництвом невролога Ніка Корріво-Лекавальє ідентифікувала недугу та дала їй назву: лімбічний амнестичний нейродегенеративний синдром (LANS). Вчені сподіваються, що їхня робота полегшить медпрацівникам догляд за пацієнтами з різними формами втрати пам’яті.

LANS характеризується іншим набором змін у мозку, ніж хвороба Альцгеймера, і, як правило, прогресує повільніше та має легші симптоми. Нововідкрита недуга вражає здебільшого людей, яким уже виповнилося 80 років.

Як і у випадку з хворобою Альцгеймера, точний діагноз можна поставити лише після розтину.

Щоб допомогти людям, які страждають на втрату пам’яті, дослідники розробили офіційну схему, що дає можливість відрізнити LANS від хвороби Альцгеймера.

старий чоловік

Про що повідомили дослідники

«У нашій клінічній роботі ми бачили пацієнтів, симптоми порушення пам’яті в яких нагадували хворобу Альцгеймера, але результати сканування мозку або біомаркери вказували на те, що в них немає цієї хвороби», – зазначив старший автор дослідження Девід Джонс.

Симптоми хвороби Альцгеймера та LANS багато в чому збігаються, тому їх часто плутають, розповіло видання Science Alert. Іноді LANS може навіть виникнути одночасно з хворобою Альцгеймера, що ще більше ускладнює ситуацію. Однак ці дві хвороби є різними.

Проаналізувавши попередні дослідження LANS та хвороби Альцгеймера, команда виявила деякі ключові клінічні відмінності у проявах цих двох форм недоумства.

Пацієнти з LANS, як правило, спочатку страждають від зниження вербальної швидкості та епізодичних провалів у пам’яті. Вони втрачають здатність згадувати контекстні деталі, назви об’єктів та імена людей. Але візуально-просторова обробка зберігається в них відносно краще, ніж у пацієнтів з хворобою Альцгеймера.

Крім того, дослідження МРТ показали, що втрата об’єму гіпокампа пов’язана із синдромом LANS більшою мірою, ніж із хворобою Альцгеймера, за якої втрати об’єму, як правило, стосуються неокортексу. Крім того, нещодавно ідентифікована хвороба розвивається повільніше та має м’якіші наслідки, ніж хвороба Альцгеймера.

Розшифровка різних механізмів недоумства, безумовно, є складним завданням. Але команда дослідників налаштована на продовження робіт з класифікації форм деменції.

Результати дослідження опублікував журнал Brain Communications.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU