Астероїд, що вбив динозаврів, мав дуже дивне походження

Дослідники з’ясували, що астероїд, винний в загибелі динозаврів, прилетів з далеких куточків нашої Сонячної системи – аж із-за меж Юпітера.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Нові докази того, що об’єкт прилетів із-за меж Юпітера, ймовірно, допоможуть розв’язати стару суперечку науковців у галузі космохімії.

Коли 66 мільйонів років тому астероїд впав у Мексиканську затоку, Земля змінилася назавжди. Удар спричинив масове вимирання, внаслідок якого на планеті загинуло близько 75 відсотків видів флори та фауни, зокрема всі нептахові динозаври.

Чому дослідження важливе?

Результати нового дослідження свідчать про те, що астероїд, що став причиною цієї трагедії, прилетів не звідкись поблизу, а здалеку: з-за меж Сонячної системи. Автори дослідження, опублікованого в журналі Science, вважають, що ці дані допоможуть вирішити давню суперечку стосовно цього важливого етапу історії Землі.

«Це одне з тих досліджень, що змушує вас зупинитися та замислитися про цю трагедію, про космічну взаємопов’язаність всього», – сказав BBC Science Focus Стівен Брусатте, професор палеонтології в Единбурзькому університеті.

«Примітно, що одного разу, 66 мільйонів років тому, динозаври по всьому світу займалися своїми справами, як і десятки мільйонів років тому, як раптом цей астероїд прилетів із нізвідки та змінив світ назавжди. Але він насправді не прилетів із нізвідки, в нього було походження, і це походження – в далеких куточках нашої Сонячної системи, за межами Юпітера».

Цей момент часу, між крейдяною та палеогеновою епохами, відображений у хімічному складі гірських порід, похованих під поверхнею Землі по всьому світу. У геології цей прошарок гірських порід відомий як кордон K-Pg. Тут науковці свого часу виявили високий вміст елементів платинової групи (як-от іридій, рутеній, осмій, родій, платина та паладій).

астероїд у космосі

Ці елементи рідкісні для Землі, але поширені в метеоритах. Однак деякі вчені раніше вважали, що високі рівні цих елементів могли бути пов’язані із широкою вулканічною активністю. Інші припускали, що склад елементів, відомий як ізотопна сигнатура, більшою мірою відповідає складу астероїдів.

Щоб вирішити суперечку, дослідники взяли зразки з кордону K-Pg. Порівнюючи зі зразками інших астероїдних ударів, команда виявила, що рівні ізотопів рутенію (Ru) не були схожі на ті, що властиві Землі або метеоритам інших типів. Натомість вони дуже подібні до позаземних вуглецевих хондритів: типу астероїдів, які утворюються в зовнішній частині Сонячної системи.

«Цей шматок космічного сміття з такого віддаленого місця якимось чином, попри все, перетнувся із Землею та динозаврами. Це така неймовірна історія, але це справді сталося», – зазначив професор Брусатте.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU