У назві кондитерського виробу у вигляді рулету з тонко розкоченого і витягнутого тіста з яблучною начинкою є асоціація з «воронкою», «вихором» або «виром»: так strudel перекладається з німецької. Варто лише надкусити обсипане цукровою пудрою апетитне тонке тісто, що покриває заховану всередині фруктову смакоту, і вас справді затягне в безодню гастрономічної насолоди. Найпопулярніший у світі штрудель із яблуком і корицею так смачно пахне, що його часто з’їдають гарячим одразу з печі. А нагородою за терплячість зазвичай стає класична подача яблучного штруделя з морозивом або ванільним соусом.
Інгредієнти для тіста (на 6 порцій): борошно – 2 склянки, яйце – 1 шт., вершкове масло – 70 г, молоко – 150 г, сухі дріжджі – 2 ч. ложки, цукор – 2 ст. ложки, сіль – 1 ч. ложка.
Інгредієнти для начинки: яблука – 2 шт., вершкове масло – 100 г, кориця – 2 ч. ложки, цукор – 4 ст. ложки, панірувальні сухарі – 3 ст. ложки.
Для дріжджового тіста готуємо опару. Змішуємо в мисці дріжджі з цукром і теплою водою, яка має лише ледь покрити суміш. Залишаємо постояти 20 хвилин у теплому місці, після чого додаємо опару в борошно – разом із теплим молоком, маслом, яйцем, цукром та сіллю. Вимішуємо тісто і ставимо його на півтори години у тепле місце – тісто має підійти.
Готове тісто розгортаємо тонким прямокутним пластом (не товще 2 мм), змащуємо розтопленим вершковим маслом і посипаємо панірувальними сухарями. Розкладаємо на панірувальну присипку тонко нарізані яблука, посипавши їх корицею та цукром.
Згортаємо пласт тіста з начинкою в рулет, змащуємо яйцем і ставимо на 30 хвилин у розігріту до 180 ° C духовку.
Готовий яблучний штрудель нарізаємо на порції та присипаємо цукровою пудрою. Подаємо з морозивом або десертним вершковим соусом.
Лайфхак
Зі смаком яблук у випічці гармонує ванільний соус, що готується із суміші молока (500 мл), збитих яєчних жовтків (2 шт.), цукру (60 г), вершкового масла (1 ч. ложка), крохмалю (2 ч. ложки) і зерняток ванілі (половина стручка). Спочатку треба довести до кипіння молоко, а потім влити і всипати в нього решту складників, закінчивши варіння одночасно з додаванням масла. Щоб ванільний соус став однорідним, його потрібно протерти у чистий посуд через сито.