Вживання популярних морських водоростей запобігає хворобі Паркінсона

Згідно з новим дослідженням японських науковців, додавання до раціону водоростей Ecklonia cava може запобігти хворобі Паркінсона.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Антиоксиданти в морських водоростях, які часто використовують в супах та салатах азійської кухні, можуть захищати нейрони від вільних радикалів та запобігати цьому виснажливому захворюванню. Так вважає команда неврологів з наукових центрів Осаки.

Хворобою Паркінсона називають стан, що вражає нервову систему, спричиняючи такі симптоми, як тремтіння, скутість і труднощі з рухом. Це відбувається, коли нейрони, які виробляють дофамін – хімічну речовину, що допомагає контролювати рух – починають відмирати у мозку.

І хоча хвороба Паркінсона сама по собі не є смертельною, вона є причиною серйозних ускладнень, які можуть призвести до смерті. На жаль, ліків проти цієї недуги поки що немає.

рука, що трясеться

Боротьба з вільними радикалами

Наш організм виробляє шкідливі вільні радикали у відповідь на вплив навколишнього середовища, наприклад, ультрафіолетових променів та забруднення повітря. Вільні радикали також є природним побічним продуктом нормальних процесів у клітинах, розповіло видання Science Alert.

Антиоксиданти – це свого роду охоронці, що захищають клітини від ушкоджень, спричинених вільними радикалами. Наш організм виробляє антиоксиданти природним чином. Але деякі багаті на антиоксиданти продукти, такі як морські водорості Ecklonia cava, можуть допомагати нашому організму ефективніше боротися з вільними радикалами.

Автори нещодавнього дослідження, проведеного в Японії, викликали хворобу Паркінсона в мишей за допомогою ротенону пестициду. Ротенон вбиває нейрони, що виробляють дофамін у мозку. Це призводить до розвитку захворювання, схожого за симптомами на хворобу Паркінсона.

Після того, як дослідники викликали у мишей хворобу Паркінсона, вони годували деяких з них антиоксидантами з Ecklonia cava, а деяких – звичною для них їжею. Як виявила команда, нейрони, що виробляли дофамін у мозку гризунів, яких годували антиоксидантами, були захищені. Крім того, у цих мишей було менше симптомів хвороби Паркінсона, ніж у тих, яких годували звичайною їжею.

Дослідники також розглянули вплив антиоксидантів на клітини, вирощені в чашці та піддані впливу ротенону. Дослідники виявили, що антиоксиданти знижують вироблення вільних радикалів, спричинене ротеноном, запобігаючи загибелі клітин.

Це дослідження відкрило можливість використання поліфенолів Ecklonia cava (рослинних сполук з антиоксидантними властивостями) для розробки нових методів лікування та профілактики хвороби Паркінсона.

На жаль, результати досліджень на тваринних моделях не завжди можна перенести на людський організм. Тому вчені заявили про необхідність масштабних клінічних випробувань, що на прикладі людей підтвердять ефективність водоростей Ecklonia cava у профілактиці або вповільненні хвороби Паркінсона.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU