Аналіз ДНК Христофора Колумба розкрив заповітні таємниці мореплавця

Дослідники з Університету Гранади (Іспанія) проаналізували ДНК легендарного мандрівника та зробили напрочуд цікаві відкриття.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда іспанських науковців під орудою судово-медичного експерта Мігеля Лоренте присвятила аналізу ДНК кісток Христофора Колумба 22 роки. Останки мореплавця, що помер 1506 року, зберігаються в Севільському соборі.

Учені також вивчили ДНК близьких родичів Колумба – його сина Ернандо та брата Дієго. Це допомогло розсекретити походження мандрівника, що протягом тривалого часу спричиняло дискусії в наукових колах.

Про що дізналися вчені?

Експерти різних країн роками сперечалися стосовно того, чи належать останки в соборі саме Колумбу. І лише у 2003 році Мігель Лоренте та історик Марсіал Кастро отримали дозвіл розкрити гробницю та дослідити кістки.

На той час технології дозволяли «зчитувати» лише невеликі обсяги генетичного матеріалу, пише Daily Mail. Але протягом двох десятиліть вони вдосконалилися, завдяки чому вчені змогли точно визначити приналежність останків.

«Тож попередню теорію про те, що останки в Севільї належать Христофору Колумбу, остаточно підтверджено», – заявив пан Лоренте.Досягнення в галузі аналізу ДНК також допомогли з’ясувати національність та походження мандрівника, який у 1490-ті роки очолював фінансовані Іспанією експедиції та відкрив шлях до європейського завоювання Америки.

Могила Колумба в Кафедральному соборі Севільї

Могила Колумба в Кафедральному соборі Севільї

Шотландець, каталонець чи єврей?

Деякі дослідники були впевнені, що Христофор Колумб народився в Генуї, інші припускали, що в Польщі чи Іспанії. Йому приписували різні національності, як-от шотландець, грек, єврей, каталонець, португалець та баск.

У присвяченому дослідженню документальному фільмі «ДНК Колумба: правдиве походження», який показало днями іспанське телебачення, вчені врешті розкрили таємницю.

Як стало відомо науковцям, Колумб був сефардським євреєм із Західної Європи. У фільмі Мігель Лоренте розповів про результати аналізу ДНК сина Колумба – Ернандо, пише CNN. «І у Y-хромосомі (чоловічій), і в мітохондріальній ДНК (переданої матір’ю) Ернандо є риси, сумісні з єврейським походженням», – зазначив судмедексперт.

Близько 300 тисяч євреїв мешкали в Іспанії до того, як католицькі монархи Ізабелла та Фердинанд наказали їм та мусульманам прийняти католицизм або покинути країну. Тож сефардські євреї розселилися по всьому світу (слово «Сефард» на івриті означає «Іспанія»).

Проаналізувавши 25 можливих місць, звідки міг походити Христофор Колумб, команда дійшла висновку: він народився у Західній Європі.

Христофор Колумб

Про завезені до Америки хвороби

Прибуття європейців до Америки призвело до поширення серед місцевого населення смертельних захворювань, таких як віспа та кір. Причому багато істориків стверджують, що команда Колумба завезла також і венеричні захворювання, зокрема сифіліс. Перша епідемія сифілісу була задокументована в Європі наприкінці XV століття в Європі, а отже, дослідники припускали, що хвороба потрапила до Америки разом з членами експедиції Христофора Колумба.

Однак нове дослідження Базельського університету (Швейцарія) показало, що ця хвороба була поширена в Америці ще за тисячі років до прибуття Колумба.

Дослідники з’ясували, зокрема, що трепонематоз (стародавнє захворювання, схоже на сифіліс) існував у Бразилії більш ніж за 2000 років до того, як мореплавець вирушив у своє епохальне плавання 1492 року.

Постать Христофора Колумба є досить суперечливою для істориків через ставлення учасників його експедицій до корінних народів Америки. Протягом кількох років після прибуття іспанців до Нового Світу загинуло близько семи мільйонів місцевих мешканців – 85 відсотків населення.

Помер Колумб в іспанському місті Вальядоліді. Згідно із заповітом мореплавця, він хотів бути похованим на острові Еспаньйола, який нині ділять Домініканська республіка та Гаїті. Останки мандрівника перевезли туди 1542 року, а 1795-го – на Кубу. І лише за більш як 100 років, у 1898-му, їх транспортували до Севільї.

Фото: wikipedia.org

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.