Рецепт для морозів: запечена свинина із сиром, вершками й овочевим асорті

В умовах браку тепла та нестачі сонячного світла зимове харчування має компенсувати додаткову витрату енергії на те, щоб зігрітися і протистояти застуді.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Найбільше взимку мерзнуть люди, які не вживають м’яса й ослаблені внаслідок недоїдання. У холодну пору року м’ясні продукти, на думку фахівців із харчування, мають становити близько 40% раціону. М’ясо зміцнює м’язову тканину та стимулює організм на боротьбу з вірусами. Уповільнення обмінних процесів і нестача вітамінів проявляються швидкою стомлюваністю та млявістю. Щоб не «залягти в сплячку», зимові страви мають бути більш ситними та збалансованими за вмістом білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінералів і клітковини.

Інгредієнти: свинина  1 кг; гарбуз 1,5 кг; баклажани 1 кг; цибуля  500 г; морква 500 г; болгарський перець 500 г; аджика 2 ст. ложки, вершки 400 г; твердий сир 100 г; сіль, чорний мелений перець і спеції на смак; рослинна олія ​​для смаження; зелень для прикраси.

М’якоть гарбуза, моркву, болгарський перець, цибулю та баклажани нарізаємо, солимо і ставимо на дві години в холодильник (кожний овоч – окремо).

Зливаємо сік із баклажанів і обсмажуємо їх в олії на попередньо розігрітій сковороді. Потім окремо обсмажуємо гарбуз, моркву, болгарський перець та цибулю.

Складаємо всі обсмажені овочі в посуд для тушкування, додаємо спеції, вершки і млоїмо протягом п’яти хвилин.

Вимиту свинину обсушуємо, нарізаємо соломкою і солимо. Додаємо аджику, спеції й обсмажуємо на рослинній олії. Знімаємо з вогню та даємо охолонути.

Сир натираємо на крупній тертці.

У змащену олією форму викладаємо трохи смажених овочів і обсмажену свинину. Далі викладаємо ще трохи овочів і знову свинину. Зверху на м’ясо викладаємо решту овочів і посипаємо тертим сиром.

Ставимо форму в духовку (180°C) і запікаємо до готовності. При подачі прикрашаємо страву зеленню.

Лайфхак

До жирної свинини не можна подавати смажену картоплю чи картоплю фрі: така їжа є важкою для шлунку і шкідливою для фігури. Ідеальний овочевий гарнір до цього виду м’яса – тушкована та квашена капуста або овочі гриль: болгарський перець, кабачки чи баклажани. А найпридатнішою рідкою приправою до свинини вважається яблучно-медовий соус (на основі яблук кислих сортів із додаванням меду). Втім, потрібно зважати на те, що соуси не лише надають більш соковитої консистенції стравам, а і підвищують їх калорійність.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU