Слизький сезон: правила поведінки під час ожеледиці

Що допоможе уникнути зимових травм під час ожеледиці? Вчимося ходити по льоду, правильно падати, надавати першу допомогу при падіннях і травмах.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Портал 50Plus зібрав рекомендації щодо заходів безпеки, техніки падінь, самодопомоги, профілактики та лікування травм кісток і суглобів.

«Зимова гума»

Мороз після відлиги зазвичай додає роботи травматологам. Не стати жертвою ожеледиці допоможе правильне екіпірування до «слизького сезону». Перший засіб від зимових падінь – зручне взуття із стійкою підошвою. За прикладом водіїв, пішоходам треба позбутися «лисої гуми». Як і автомобільні шини, зимове взуття виробляється з різноспрямованими протекторами.

А якщо ожеледиця застала вас на пласкій підошві, уникнути травм дозволять саморобні пристрої проти ковзання. Рельєфний протектор можна зробити цвяхом, розпеченим металевим стрижнем або паяльником. Альтернативний інструмент – дрібна тертка: легко потріть нею підошву, щоб менше ковзала. Важливо не перестаратися, бо зіпсуєте взуття. Ще один народний метод – приклеїти на підошву хрестом пару широких лейкопластирів. За три дні їх потрібно оновити.

А термін служби наступного запобіжника – близько двох тижнів. Змастіть підошву клеєм і прикріпіть до неї наждачний папір. Більш міцне зчеплення з підошвою забезпечує наждак на тканинній основі. Зафарбуйте прикріплення чорним маркером, і воно не буде помітним. Не забувайте знімати таке взуття у приміщенні, особливо з паркетом – інакше подряпаєте підлогу.

Більш простий варіант: змастіть підошву клеєм і до висихання притрусіть піском. Це зробить підошву безпечною на кілька тижнів. А найдоступніший спосіб – використовувати для щоденного натирання підошви сиру картоплю.

Сніг на дорозі та тротуарі.

Мистецтво падати

Всупереч помилковій практиці «відпустити ситуацію» при втраті стійкості, травматологи застерігають від розслаблення під час падіння. Оскільки всю силу удару приймають на себе кістки, в розслабленому тілі ймовірність переломів підвищується. Під час падіння, навпаки, м’язи мають бути напруженими.

Якщо рівновагу втрачено, треба встигнути присісти: хоча б зменшиться висота падіння. Не намагайтеся приземлитися на сідниці: це загрожує забиттям куприка, а людям похилого віку – переламом шийки стегна.

При падінні на рівній ділянці трохи зігніть ноги, спину випряміть, лікті притисніть до боків, а голову втягніть у плечі. Намагайтеся впасти на бік, але не приземляйтеся на випрямлені руки: ця інстинктивна помилка може вартувати перелому передпліччя.

Падаючи на спину, слід притиснути підборіддя до грудей, закрити рота, щоб не прикусити язика, а руки розвести під кутом 45 градусів: долоні донизу, пальці прямі і не розчепірені.

Якщо послизнулися на сходах, треба прикрити руками голову та обличчя. Не гальмуйте кінцівками: не примножуйте перелами.

Перша допомога

Падіння не можна ігнорувати. Віддаленими наслідками непоміченого струсу мозку можуть стати головний біль, різке погіршення пам’яті, стомлюваність, глухота та сліпота. Не виявлений вчасно перелам із зсувом вимагатиме тривалого лікування. А забиття молочної залози може спровокувати зростання пухлини.

Першою допомогою при болісному падінні має бути фіксація забитої частини тіла: варто запобігти можливому зміщенню кісткових уламків. Охолодивши пакетиком зі снігом або льодом ушкоджене місце для зменшення набряку та болю, накладаємо шину або фіксуючу пов’язку. Суглоби треба зафіксувати нерухомими над і під місцем вивиху чи перелому. Наприклад, при пошкодженні передпліччя фіксуємо руку шарфом або закладаємо її за борт одягу. Зменшити біль можна доступними анальгетиками: анальгіном, баралгіном, темпалгіном тощо. Транспортувати потерпілого до травмпункту краще в напівлежачому стані (напівсидячи).

Не вимагає обов’язкового лікарського огляду лише легкий забій м’яких тканин. У такому випадку буде достатньо прикласти холод і обробити хворе місце гелем чи маззю з гепарином: важливо швидко розсмоктати гематому – синець є наслідком внутрішнього розриву кровоносних судин. Препарати траумель, меновазин, троксевазин, вольтарен зменшують набряклість, знімають запалення, заспокоюють шкіру та приглушують біль. Ці засоби застосовуються не лише для терапії набряків м’яких тканин, а й у комплексному лікуванні вивихів, розтягувань, переломів кісток та запалень опорно-рухового апарату.

Дівчина на дивані зі зламаною ногою.

Різниця симптомів

Як за відчуттями та зовнішніми ознаками відрізнити забій від розтягування, вивиху та переламу? Удар заявляє про себе швидким набряком, який з’являється відразу після удару і поступово зменшується після утворення гематоми (синця). А при травмах кісток та суглобів набряклість наростає повільно, збільшуючись у розмірах через кілька годин. Ознаками переламу або вивиху можна вважати різкий біль із набряком, що зростає, укорочування пошкодженої ноги або руки і неможливість поворушити кінцівкою.

При розтягуванні ушкоджуються зв’язки суглоба, а при вивиху зміщуються (можуть і розриватися) суглобові кінці кісток, що виходять за межі своєї нормальної рухливості. Зокрема, при падінні або підвертанні стопи розтягуються зв’язки колінного або гомілковостопного суглобів. Вивихи в плечовому, ліктьовому та тазостегновому суглобах відбуваються через надмірне навантаження або невластивий рух.

Симптомами розтягування можуть бути синці з припухлістю в ділянці суглоба та різкий суглобовий біль у русі. При розтягуванні треба туго забинтувати хворе місце, накласти холодний компрес і забезпечити постраждалому спокій.

При вивиху, окрім гострого болю, обмежується можливість руху та змінюється форма суглоба. Необхідним є вправлення – обов’язкове встановлення суглобового кінця кістки у його звичайне розташування. Разом із цим треба пальцями розминати хворе місце та сусідні м’язи. А зігрівання мазями одразу після отримання травми заборонено. Переходити до теплових процедур, що прискорюють загоєння тканин, можна лише на третій-четвертий день.

Народні засоби

Манжетка

Цей настій вбиває мікробів та розсмоктує гематоми. Для лікування вивиху та зняття припухлості заливаємо 100 г трави манжетки двома склянками окропу, настоюємо кілька годин і проціджуємо. Замочуємо в настої бинт і прикладаємо компрес до хворого місця на півгодини.

Полин

Подрібнена трава полину заварюється водою або молоком для замочування компресу – це дієвий засіб із болезаспокійливим ефектом при вивиху, розтягу або забитті.

Лаванда

Одну частину лаванди настоюємо у п’яти частинах олії два місяці. Лавандова олія застосовується як протизапальна та болезаспокійлива мазь при вивиху та забитті.

Барбарис

З’єднуємо в каструлі склянку молока і пів ложки подрібнених гілочок барбарису. Кип’ятимо півгодини і проціджуємо. Вживаємо при вивиху або розтягу по чайній ложці тричі на день.

Волошка

Заливаємо двома склянками окропу півтори столових ложки квіток волошки, наполягаємо близько години і проціджуємо. П’ємо відвар при розтягуванні зв’язок по півсклянки тричі на день.

Сонце та танці

Зменшити ризик зимових травм допоможуть:

  • відмова від шкідливих звичок;
  • регулярні фізичні вправи для зміцнення зв’язок та м’язового корсету;
  • прийом кальцію та вітаміну D (рекомендована добова доза до 50 років –1000 мг кальцію та 400-800 МО вітаміну D, після 50 років – 1200 мг кальцію та 800-1000 МО вітаміну D).

Вітамін D відіграє важливу роль у засвоєнні кістками кальцію і може на чверть знизити ймовірність переламу у людей похилого віку. Але перед початком прийому препаратів із лікувальною метою треба зробити аналіз крові, щоби визначити дефіцит зазначеного елементу. Натуральними джерелами вітаміну D є сонячне світло, жирна морська риба чи риб’ячий жир.

Заняття фізкультурою для профілактики остеопорозу (вікового потоншення кісткової тканини) мають бути більш-менш регулярними: по півгодини тричі на тиждень. Більше ходіть пішки, долайте сходи та танцюйте. Активні люди у віці рідше падають і менше ризикують отримати травму, бо мають більш міцні м’язи та кращу координацію рухів.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU