Головне – не тривалість життя, а тривалість життя здорового

У той час, як середня тривалість життя у світі буде зростати, дослідники вважають, що довголіття треба прагнути лише за умови здорового старіння.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Якою буде тривалість життя на екваторі століття та чи доцільно прагнути довголіття, якщо світ живе нездоровим життям? Демографи, геронтологи, генетики і соціологи дедалі частіше порушують ці та інші питання, пов’язані зі старінням людства.

Робін Маккай, науковий експерт Observer, б’є на сполох. Адже населення планети старішає далеко не в ідеальних умовах. Тож, на його думку, слід намагатися збільшувати не так кількість прожитих років, як тривалість здорового життя.

Дедалі більше чоловіків і жінок у світі доживають до зрілого віку. Як зауважив Робін Маккай, за 10 років чверть британського населення буде старшою за 65 років. За останні 180 років життя в Англії зазнало істотних змін. Нині тамтешні чоловіки та жінки живуть в середньому вдвічі довше, ніж у 1841 році. При цьому очікувана тривалість життя збільшилася з 40,2 до 78,6 року для чоловіків та з 42,3 до 82,6 року для жінок. Аналогічні зміни відбуваються також у багатьох інших частинах планети, розповідає The Guardian.

За більшу кількість прожитих років людство має завдячувати вакцинації, значному покращенню санітарії та безлічі інших чинників. Але як довго триватиме зростання віку життя?

Скільки житимуть земляни в недалекому майбутньому

Один із прогнозів передбачає, що до 2050 року світове населення довгожителів становитиме майже чотири мільйони людей (1990-го ця цифра була незрівнянно скромнішою: 95 тисяч). Ще не так давно науковці навіть припускали, що на екваторі століття тривалість життя деяких людей сягатиме 150 років.

Проте нині дослідники дедалі частіше зазначають, що підкорити цю планку буде непросто. Так, очікувана тривалість життя зростала протягом більшої частини ХХ століття. Але потім ця тенденція призупинилася. Далися взнаки зловживання наркотиками та алкоголем, зростання рівня смертності з різних причин, почастішання випадків хронічних захворювань тощо. Останніми роками особливої шкоди завдала людству пандемія Covid-19.

Тож очікувана тривалість життя в розвинутих країнах стала падати. У США лише впродовж 2019-2020 рр. вона знизилася на 1,5 року. Такого у Сполучених Штатах не спостерігалося з часів Другої світової війни.

Науковці прогнозують, що навряд чи ми побачимо швидкий стрибок у рекордах довголіття найближчим часом. 2016-го команда дослідників під керівництвом генетика Яна Вейга з Медичного коледжу Альберта Ейнштейна в Нью-Йорку проаналізувала максимальний зареєстрований вік смертності у Франції, Японії, США та Великобританії. Висновок Яна Вейга та його колег такий: малоймовірно, що найближчими десятиліттями люди доживатимуть до 125 років.

До слова, рекордсменкою за тривалістю життя у величезному банку аналізованих даних була француженка Жанна Кальман. На момент смерті в 1997-му їй було 122 роки.

Літній чоловік.

Тривале життя не повинно бути мукою

Експерти дедалі частіше стверджують, що наразі просте фіксування тривалості життя втрачає ключовий сенс. Адже потрібно прагнути збільшення не тривалості життя, а тривалості життя здорового.

Лише тоді, коли люди вільні від хронічних захворювань і фінансових проблем, довгий земний шлях не завдає їм страждань.

Цієї думки дотримується, зокрема, й професор Ніл Мабботт з Единбурзького університету. Він переконаний, що нині особливо важливо розробляти клінічні та соціальні заходи, які сприятимуть здоровому старінню.

А тим часом доктор Річард Сіоу, директор з досліджень старіння в Королівському коледжі Лондона, наполягає: ключовим чинником має бути психічне здоров’я. Це стосується не лише осіб похилого віку, але й молодших, що поступово старіють. Психологічний стан вельми важливий, адже коли людина в депресії, вона не займається спортом, неправильно харчується та не дбає про фінансовий добробут. Тому старість її пригнічує, стає мукою. А так не повинно бути.

Літні чоловік і жінка грають у компьютерну гру.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU