У Луксорі розкопали невідоме давньоримське місто: йому 1800 років

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Найдивовижніше те, що знайдене на березі Ніла місто ховалося в туристичній та археологічній місцевості. Тобто масово відвідуваній та досліджуваній. Єгипетська археологічна місія зробила це рідкісне відкриття неподалік від знаменитих Долини Цариць та Долини Царів, легендарних храмів та Луксорського музею старожитностей.

Точніше кажучи, місто давньоримської доби дослідники розкопали в районі Бейт-Ясі Андраос. Він примикає до східної частини Луксорського храму, повідомляє Science Alert.

За словами Мостафи Вазірі, генерального секретаря Вищої ради старожитностей Єгипту, місто побудовано в II-III століттях нашої ери. Це «повністю вціліле місто є найстарішим і найважливішим» в цьому регіоні, зазначив він.

yegypetski arheology rozglyadayut mumiyu - Наука&Техніка - 50Plus

Що знайшли археологи

Науковці виявили низку житлових будинків, дві голубині вежі, де в давні часи розводили поштових птахів, а також ремісничі майстерні, зокрема, з обробки металів. У майстернях дослідники натрапили на численні горщики, пляшки для води, фляги, шліфувальні інструменти, а ще бронзові та мідні римські монети. Також під час розкопок археологи знайшли сімейні поховання часів Тринадцятої династії фараонів Другого проміжного періоду. Вона походила з міста Фіви, що колись розташовувалося на цій території.

Останні роки для єгипетських археологів були багаті на відкриття. У квітні 2021 року стало відомо про розкопки на заході Луксора 3000-річного загубленого «золотого» міста. Це найбільше стародавнє місто, коли-небудь виявлене в Єгипті.

Воно, а також знайдені численні саркофаги, спричинили неабияку цікавість засобів масової інформації та всього єгипетського суспільства. Відкриття стали значним поштовхом до відродження життєво важливої туристичної галузі, що деградувала після тривалих політичних заворушень та пандемії COVID-19.

Згідно з планами влади, археологічні знахідки та незабарне відкриття Великого Єгипетського музею біля підніжжя пірамід у Гізі мають привертати увагу 30 мільйонів туристів на рік. (Для порівняння: до пандемії коронавірусу Єгипет щороку відвідували 13 млн гостей). У країні з населенням 104 млн громадян, що потерпає від економічної кризи, на туристичну галузь припадає 10 відсотків ВВП. У роботі в ній залучено близько двох мільйонів людей.

Фото: egypttoday.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU