Крихітки, що керують світом: членистоногі Землі важать більше за всіх людей і худобу 

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Виявляється, загальна маса всіх членистоногих Землі – близько одного мільярда тонн – дещо більша за масу всього населення планети разом із сільськогосподарськими тваринами. Такого висновку дійшла команда Наукового інституту Вейцмана в Реховоті.

Членистоногими називають тип тварин, що включає комах, ракоподібних, павукоподібних та багатоніжок.

На думку вчених, без усіх цих маленьких істот, що дзижчать, пурхають, бігають та повзають, наш світ був би геть іншим. Адже вони роблять біосферу нашої планети досконалішою. Через ключову роль членистоногих в багатьох екологічних процесах доктор Юваль Розенберг, один з авторів дослідження, назвав їх «крихітками, що керують світом».

Здійснивши деякі розрахунки, науковці зробили дивовижне відкриття. Попри мініатюрні розміри членистоногих, їх сукупна глобальна маса трохи перевищує масу населення Землі та сільськогосподарських тварин разом узятих. (Усі люди планети важать близько 400 мільйонів тонн, а худоба – близько 600 млн тонн. – Ред.).

Членистоногі – борці з глобальним потеплінням

Висновки з дослідження не можна ігнорувати, якщо хочемо якнайповніше зрозуміти вплив людства на планету та передбачити ймовірні наслідки зміни клімату, зазначив Юваль Розенберг.

Разом з колегами він проаналізував 7000 вимірів, знайдених в науковій літературі щодо членистоногих. Дані охоплювали 300 локацій по всьому світу, що були розкидані по розмаїтому наземному довкіллю: зокрема, на фермах, в пустелях та тропічних лісах.

Команда розділила членистоногих на ґрунтових (включаючи рослинну підстилку) та надземних (включаючи пов’язаних з рослинами комах).

Відомості свідчили про те, що левова більшість членистоногих живе «щільно притиснутими до шкіри нашої планети або всередині неї» та важить близько одного мільярда тонн.

На термітів припадає близько 40 відсотків ґрунтової біомаси членистоногих. Тоді як мурах у світі на 10 відсотків менше, ніж термітів, повідомило видання Science Alert.

Як зауважили вчені, кожен квадратний метр верхнього шару грунту містить десятки тисяч членистоногих, переважна більшість з яких – кліщі та ногохвістки.

termity - Наука&Техніка - 50Plus

Лишень на ґрунті та в ньому живе близько 10 квінтильйонів особин (квінтильйон – одиниця з 18 нулями. – Ред.). Ці маленькі істоти сприяють переробці поживних речовин: такий їхній внесок у глобальний вуглецевий цикл.

Юваль Розенберг наголосив на тому, що членистоногі мають величезний вплив на регулювання рослинності нашої планети. Вони є їжею для численних видів птахів, рептилій та земноводних. Зрештою, членистоногі переробляють мертві рослини, тварини та екскременти. Це також має для нас неабияке значення. Бо ця робота крихітних створінь полягає не лише в удобренні ґрунту, але і в запобіганні спалахам хвороб.

Отримані результати допоможуть вченим краще зрозуміти, як членистоногі вписуються в екологічні системи, а також передбачити наслідки скорочення їхніх популяцій через кліматичну кризу.

Як написали науковці у звітній статті для Science Advances, кількісна оцінка членистоногих встановлює базовий рівень, за яким можна визначити потенційні зміни в спільнотах цього типу фауни. І водночас передбачити, як ці зміни вплинуть на майбутнє нашої планети.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU