Синдром «техношиї»: надмірне користування смартфоном руйнує наше здоров’я 

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Ми вже не уявляємо себе без смартфонів та інших гаджетів з екранами. І навіть не здогадуємося, які проблеми для здоров’я прийшли разом з ними в наше життя. Одна з найнебезпечніших – так званий синдром «технічної шиї», або «техношиї». Він призводить до дегенерації хребта, зокрема, його шийного відділу.

Медики ввели в професійний обіг поняття «технічної шиї» 2008 року. Тоді вони стикнулися з першими скаргами пацієнтів на погіршення здоров’я через користування мобільними телефонами, , розповіло видання Daily Mail.

Термін «технічної шиї» (tech neck) пов’язаний з неправильною позицією тіла, коли верхній відділ хребта тривалий час перебуває в неприродному положенні. Через те, що підборіддя годинами висунуте вперед, шия скривлена, а руки витягнуті, в користувача телефона виникають головні та спинні болі. Зрештою, фанатові смартфона загрожують дегенеративні зміни у структурах хребта.

Також серед наслідків tech neck – м’язові спазми, стрибки тиску, запалення суглобів, артрит, защемлення нервів, грижі міжхребцевих дисків, збої у метаболізмі. Цей синдром часто зумовлює появу другого підборіддя та зморшок на шиї.

Надмірне «зависання» в телефоні може призвести до таких серйозних проблем, що знадобиться хірургічне втручання. Нічого дивного. Нахил голови користувача гаджета на 45 градусів еквівалентний 23-кілограмовому тиску на шию. А нахил на 60 градусів спричиняє навантаження у 30 кг.

«Смартфонозалежні» частіше страждають від поганого харчування, самоти та агресії 

Соціологи засвідчили, що більш як чверть мешканців нашої планети «зависають» у своєму смартфоні понад 7 годин на добу. І лише чотири відсотки користувачів витрачають на це менш як годину. Ще більше часу населення Землі проводить за екранами комп’ютерів. З переходом багатьох працівників на дистанційну роботу цей час збільшився в рази.

Вражають дані експертної групи Data.ai, згідно з яким у 2022 р. люди у всьому світі провели біля екранів своїх смартфонів 4,1 трильйона годин, або 470 мільйонів років.

Дослідження турецьких науковців 2017 року показало, що студенти університетів, залежні від своїх телефонів, частіше страждають від поганого харчування, самотності та агресії.

Кавіта Триведі, ад’юнкт-професорка фізичної медицини та реабілітації в Південно-Західному Техаському університеті (США), нагадала: люди – істоти прямоходячі. Їхні тіла не призначені для того, щоб дивитися вниз протягом тривалого часу, а водночас чинити додатковий тиск на шийний відділ хребта.

Експертка зауважила, що заради збереження здоров’я під час користування смартфоном необхідно сидіти рівно, не нахиляючи голови та розправивши плечі. Ступні мають стояти на підлозі. А телефон повинен розташовуватися на рівні очей. Також потрібно періодично вставати, щоб пройтися (бажано не у приміщенні, а на свіжому повітрі), поновити кровообіг та дати відпочити очам.

Як резюмувала Кавіта Триведі, наші телефони та планшети є цінними інструментами, тож немає потреби відмовлятися від них. Рішення полягає в тому, щоб вчасно запобігти синдрому «технічної шиї». А якщо він уже атакує, звернутися по допомогу до фахівця.

Фото: www.pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU