Фобія прихованих емоцій: науковці з’ясували, чому люди бояться клоунів

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда психологів з Університету Південного Уельсу (Австралія) зацікавилася, чому страх перед клоунами притаманний дітям і дорослим та поширений в різних культурах. Науковці вирішили дослідити природу цієї фобії.

Вони розробили психометричний опитувальник для оцінки поширеності та ступеня тяжкості коулрофобії. До опитування команда залучила 987 добровольців віком від 18 до 77 років.

Більш як половина респондентів (53,5 %) засвідчили, що бояться клоунів. А про те, що відчувають дуже сильний страх перед клоунами, повідомили 5 % учасників.

Цей відсоток надзвичайного страху навіть дещо вищий, ніж у багатьох інших фобіях. Приміром, дуже сильно бояться тварин 3,8 % людей, крові – 3,0 %, висоти – 2,8 %, закритих просторів – 2,2 %, а польотів – 1,3 %.

Учені виявили, що жінки бояться клоунів більше ніж чоловіки. А також те, що коулрофобія зменшується з віком, повідомляє Science Alert.

Джерела страху

Наступним кроком було вивчення походження цього явища серед 53,5 відсотка опитаних, які бояться клоунів. Добровольці мали обрати причину своєї коулрофобії зі списку можливих пояснень.

  • Жахливе чи тривожне відчуття через грим клоунів, що робить їх подібними до ляльок та манекенів.
  • Утрирувані риси обличчя, що асоціюються з небезпекою.
  • Клоунський макіяж приховує емоційні сигнали.
  • Колір клоунського гриму нагадує про смерть, інфекцію або криваву травму, викликає огиду або бажання втекти.
  • Непередбачувана поведінка клоунів спричиняє дискомфорт.
  • Коулрофобія передалася від членів сім’ї.
  • Негативне зображення клоунів у популярній культурі.
  • Страшний досвід зустрічі з клоуном.

Цікаво, що останнє пояснення стосовно досвіду спілкування з клоуном було найменш поширеним приводом для виникнення страху. Значно частіше у відповідях зустрічався чинник негативного зображення клоунів у популярній культурі. Наприклад, моторошного клоуна Пеннівайза з фільму за романом Стівена Кінга «Воно». Деякі опитувані зазначили, що бояться навіть безневинного Рональда Макдональда, талісмана мережі швидкого харчування.

А найсильнішим чинником для виникнення цієї фобії стали приховані під гримом емоційні сигнали. Люди починають боятися клоуна через те, що не бачать вираз його обличчя. А отже, не можуть зрозуміти його емоційні наміри.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU