Убивче відкриття: екопляшка для води буває значно бруднішою за стільчак 

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда експертів з якості води Waterfilterguru (США) дослідила чистоту багаторазових екологічних пляшок. І зробила несподіване відкриття. Виявилося, що всередині цієї модної тари у великих кількостях облаштувалися бактерії двох типів: грамнегативні палички та бацили.

Грамнегативні бактерії, зокрема, кишкова паличка та клебсієла, можуть спричиняти чимало серйозних інфекційних захворювань, таких як пневмонія. Тоді як деякі види бацил призводять до проблем зі шлунково-кишковим трактом, включаючи нудоту, блювання та діарею.

Про що ще дізналися дослідники

Фахівці уточнили вміст колонієутворювальних одиниць (КУО) всередині чотирьох популярних типів пляшок з водою.

КУОпоказник кількості життєздатних мікроорганізмів в одиниці об’єму. Ця одиниця виміру зазвичай використовується для оцінки концентрації бактерій у досліджуваному зразку.

В екопляшках, які потрапили на стіл дослідників, містилося в середньому 20,8 млн КУО бактерій. Найбільше бактерій різного типу зосередилося на носику та кришці, розповіло видання Daily Mail. А тим часом на сидінні унітаза (стільчаку) концентрується 515 КУО. Тобто, у пляшечках, обожнюваних любителями фітнесу, міститься в 40 000 разів більше бактерій, ніж на стільчаку.

Також науковці з’ясували, що у багаторазових пляшках може мешкати вп’ятеро більше бактерій, ніж на комп’ютерній миші (на ній налічується 5 млн КУО). Також для порівняння: у мисці для їжі свійської тварини – в середньому 1,48 млн КУО.

Згідно з висновками команди, використання багаторазових пляшок є доцільним рішенням в умовах екологічної кризи на нашій планеті. Та щоб такі пляшки не нашкодили здоров’ю, їх в жодному разі не можна залишати немитими. Щодня їх потрібно обробляти гарячою мильною водою. Хай навіть для самозаспокоєння, бо ж навряд чи комусь імпонує думка про систематичне проковтування армії бактерій.

Деякі інші нещодавні дослідження показали схожі результати. Фахівці з американської лабораторії EmLab P&K у кожній із 12 протестованих екопляшок для води виявили понад 300 000 КУО на квадратний сантиметр.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU