Науковці зловили на камеру найглибоководнішу рибу у світі

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Ця молода особина із сімейства ліпарисових (Liparidae), або морських слимаків, належить до роду Pseudoliparis. І наразі вона є найглибоководнішою рибою із коли-небудь зареєстрованих.

Попередньою рекордсменкою була також риба-слимак, що мешкала в Маріанському жолобі на глибині 8178 метрів. Її морські біологи зняли на камеру 2017 року.

Свіжі кадри з рибою-слимаком опублікувала команда вчених з Університету Західної Австралії та Токійського університету морських наук і технологій. Новоспечену рекордсменку глибинного плавання вчені виявили в західній частині Тихого океану, в Ідзу-Огасаварському жолобі поблизу Японії, глибина якого сягає 9780 метрів.

Окрім цієї риби дослідникам пощастило знайти в океанський безодні ще двох ліпарисових, які трохи не дотягнули до рекорду мешканки Маріанського жолоба. Вони плавали на глибині 8022 метри.

Команда під орудою професора Алана Джеймісона, засновника Центру глибоководних досліджень, протягом 10 років ловила на камеру найглибші популяції світу в жолобах поблизу Японії. За словами цих досвідчених дослідників, більшість риб-слимаків мешкають на мілководді, але деякі виживають на найбільших глибинах. Професор Джеймісон, зокрема, зазначив, що зазвичай опускаються якомога глибше молоденькі ліпарисові. Так вони захищають себе від великих хижаків, що плавають на меншій глибині, розповідає CNN.

Загалом на планеті зустрічається понад 300 видів риб-слимаків. І вони надзвичайні, вважають вчені. Деякі полюбляють тихі річки, а деякі пристосувалися до суворих умов Арктики та Антарктики. Адаптувалися вони й до неабиякого тиску в найглибших жолобах світу, пише ВВС. До слова, на глибині 8 км тиск сягає 80 мегапаскалів, що у 800 разів перевищує тиск на поверхні океану.

За словами керівника експедиції, у цих істот крихітні очі і напівпрозоре тіло. Їх вирізняє відсутність плавального міхура, що допомагає іншим видам пересуватися у водній товщі. А їдять риби-слимаки переважно ракоподібних, яких у великій кількості знаходять в жолобах.

На думку професора Джеймісона, Тихий океан особливо сприятливий для активної життєдіяльності через його теплу південну течію, що спонукає морських істот підкорювати глибини та знаходити там нові джерела їжі. Дослідники хотіли б дізнатися якомога більше про фауну екстремальних глибин, проте матеріальне забезпечення експедиції дуже дороге. Приміром, експлуатація кожного апарату, що спускається на дно та фіксує тамтешнє життя, обходиться у 200 тисяч доларів.

Фото: University of Western Australia

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU