Шифри і секрети Сикстинської капели Мікеланджело

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Сикстинська капела, розміщена у Ватикані, збудована між 1473 і 1481 роком. Її розпис пропонували виконати багатьом відомим митцям того часу, включно з Сандро Ботічеллі, але більшість митців від цієї пропозиції відмовились або просто проігнорували. І лише у 1508 році за роботу взявся знаменитий флорентійський майстер Мікеланджело Буонарроті. У створенні творів у вигляді фресок Мікеланджело перевершив навіть геніального Леонардо да Вінчі, якому ця техніка так і не піддалася.

portret mikelandzhelo - Ретроспектива, Мистецтво - 50Plus

 Портрет Мікеланджело, Даніеле да Вольтерра, 1545 р.

«Живопис – то мистецтво не моє»: як створювався шедевр

Існує думка, що розпис капели Мікеланджело виконував лежачи на спині. Насправді він стояв на ногах із закинутою головою. Саме ця робота підірвала здоров’я майстра. На початку праці йому було лише 33 роки, але він вже заробив артрит і сколіоз. Крім того, через погане освітлення зір митця сильно погіршився. Сучасники розповідали, що книги Мікеланджело міг читати лише піднімаючи їх над головою.

Працюючи над шедевром, автор дуже стомлювався і виснажувався, він навіть написав поетичне звернення до друга Джованні да Пістоя про свої муки, завершивши його рядками: «Я знаходжусь не в тому місці, я не художник». Знаходження на висоті теж додавало труднощів для створення розпису. Мікеланджело навіть спроєктував особливі будівельні ліси, які дозволяли працювати по всій площі стелі і не заважати тим, хто знаходився внизу, адже в капелі проводилась служба.

Суперечне авторство

Вважається, що Мікеланджело виконував роботи з розпису один, але під час реставрації з’ясувалось, що вчителю насправді допомагали троє учнів: вони зображували дітей, архітектурні деталі, і у кожного була своя техніка.

Центральні фрески і бокові частини сцени художник виконував самостійно. Тут він зобразив сім пророків Ізраїлю, які, за віруваннями, віщували майбутнє. Найцікавіше те, що незважаючи на складність та грандіозність планів, митець виконував розпис без ескізів, що засвідчує неймовірність його таланту.

Секрет Адама

Учені й досі намагаються розкрити всі секрети і шифри Сикстинської капели. Наприклад, не вщухають дискусії щодо відомої фрески «Створення Адама» – картини, на якій Бог і Адам, зображені напівлежачи, ледь торкаються один одного вказівними пальцями. Експерти висувають теорію про те, що фігура Бога і оточуючих його ангелів нагадує форму мозку. Так, на їх думку, Мікеланджело оспівав дарування розуму першій людині. Та й взагалі, зображення Бога здивувало очевидців, адже Мікеланджело зобразив Бога Отця із мускулистим тілом і довгою білою бородою, що було досить новим у розвитку християнського мистецтва.

freska stvorennya adama - Ретроспектива, Мистецтво - 50Plus

Фрески: непідвладність часу

Витвір майстра виявився стійкішим, ніж сам митець під час його створення: вже п’ять століть людство насолоджується цим найвеличнішим творінням. Фрески відновлювались не один раз за сотні років: найважливіша реставрація проводилась протягом 1980-1990-х років. Зокрема, з фрески «Страшний суд» реставратори зняли шар пилу, жиру і бруду, що надало зображенню первинної яскравості. За допомогою спеціалістів фігури також позбулися фігових листків на оголених тілах, які були нанесені за наказом папи Пія IV. Окрім відновлення фресок, під час останньої реставрації встановили складну систему кондиціювання, щоб розпис зберігся якнайдовше. Зараз експерти стурбовані лише постійним потоком туристів, що створює постійну вібрацію і може нашкодити пам’яткам.

Але ця будівля є не просто популярним місцем паломників та туристів: з 1492 року  і донині капела виконує важливу релігійну функцію: вибір нового Папи, про що засвідчує білий дим, який піднімається по спеціальній трубі на даху каплиці.

sykstynska kapela - Ретроспектива, Мистецтво - 50Plus

Будівля Сикстинської капели у Ватикані. Фото: Sailko

Повернення за чверть століття

На запрошення папи Римського Климента VII Мікеланджело повернувся для розпису вівтарної стіни в Сикстинській капелі. Це була монументальна фреска «Страшний суд». І знову 4 роки невтомної праці, усі персонажі були написані рукою самого художника. На зображенні митець знайшов місце і для себе: в образі Святого Варфоломія. Митця звинувачували в тому, що він доповнив християнську тематику язичницькою міфологією, використовував оголених персонажів, але, незважаючи на всі негативні реакції, за життя автора вносити якісь корективи у його роботи не наважились: авторитет Мікеланджело був беззаперечний!

freska strashnyj sud - Ретроспектива, Мистецтво - 50Plus

Гете сказав: «Не побачивши Сикстинську капелу, важко собі наочно уявити те, що може зробити одна людина». Мікеланджело стер усі стереотипи і довів, що людина може все. Доказ тому – неймовірний глибокий світ у витончених творах генія.

Фото: en.wikipedia.org

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU