3D-принтер надрукує пасажирський пором до Олімпіади-2024 в Парижі

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Ідея створення цього автономного транспортного засобу належала міжнародному консорціуму, до складу якого увійшли компанії Roboat, Holland Shipyards Group та Sequana Développement. А ініціатором 3D-друку порома стало французьке управління внутрішніх водних шляхів Voies Navigables de France.

Проєкт переміг на національному конкурсі автономних пасажирських суден. І вже за кілька місяців пором буде побудований, випробуваний та готовий до річкових вояжів Сеною. Проте громадськості його презентують ближче до літа 2024 року. Це відбудеться в якомусь ключовому місці Олімпіади, у безпосередній близькості до великих спортивних заходів. У консорціумі повідомили, що траєкторія порома з’єднає олімпійське селище з островом Л’Іль-Сен-Дені.

Конструкція площею 9 х 3,90 м може стати найбільшим з будь-коли надрукованих безпілотних поромів, розповіло видання Designboom. Команда, що працює над його створенням, стверджує, що такий транспорт допоможе спортсменам та відвідувачам Олімпійських ігор «задовольнити свої потреби у мобільності новим, екологічно безпечним способом».

За словами розробників, безпілотний пором «має розум». Окрім того, що цей водний транспортний засіб є повністю електричним, його можна заряджати без дротів та розеток. Він спроможний автоматично відчалювати та швартуватися без будь-якої допомоги. Однак унікальні технології, за якими створять пором, поки що приховані від широкого загалу. Конструктори лишень розповіли, що застосовуватимуть інструменти штучного інтелекту, які швидко розвиваються.

Перша версія судна передбачає одну довгу лаву посередині корпусу. Навколо неї залишиться чимало місця для якнайбільшої кількості пасажирів, котрі прагнуть дістатися певних локацій протягом одного рейсу. Утім, рішення про максимальне вагове навантаження судна досі не прийняте.

Стіни та бокові частини стелі порома зроблені з напівпрозорого скла. Завдяки цьому гості Олімпіади милуватимуться розкішними краєвидами французької столиці. Якщо поглянути на дно судна, можна помітити, що конструкція звужується до днища. Річ у тім, що інженери вирішили встановити крокви, аби запобігти перекиданню порома.

Його інтер’єр та екстер’єр обрамляють товсті геометричні смуги білого та сірого кольорів. Тому корпус не лише має елегантний вигляд: він ще й помітний здалеку. Світлодіодне освітлення, джерела якого вмонтовані у підлогу, стіни та стелю, додає романтичної – паризької – атмосфери.

Фото: Roboat

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.