Єлизавета II: приклад щирого служіння Британії та народу

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Єлизавету II можна вважати рекордсменкою за часом перебування на королівському троні Британії. До неї в цій країні найдовше правила її прапрабабуся королева Вікторія – без кількох місяців 64 роки. Сама Єлизавета перевершила її, починаючи з 9 вересня 2015 року. З життя її Величність пішла в 96 років, причому 70 з них вона перебувала на престолі. Вона вважалася символом цивілізованої монархії – як взагалі, так і британської зокрема. Окрім такого рекордного терміну правління, Єлизавета також відома як людина, що прожила цікаве життя – про що свідчать деякі факти з її біографії.

koroleva yelyzaveta 2011 r. - Особистості - 50Plus

Королева Єлизавета, 2011 р. Фото: Julian Calder for Governor-General of New Zealand

Королева Єлизавета II: біографія

Навесні 1926 року з’явилася звістка про те, що 21 квітня Єлизавета Боуз-Лайон, дружина майбутнього короля Георга VI, народила доньку. Дівчинку назвали Єлизавета-Олександра – на честь її матері та прабабусі, яка померла за кілька місяців до народження дитини. А рідня називала дівчинку Лілібет – саме так називала себе маленька майбутня королева, якій було складно вимовити власне ім’я. До речі, у 2021 році її внук Гаррі назвав свою доньку Єлизаветою на честь улюбленої бабусі. У самої ж Єлизавети була молодша сестричка – Маргарет, яка відійшла у вічність в 72-річному віці.

prynczesa lilibet na obkladynczi zhurnalu time - Особистості - 50Plus

Принцеса «Лілібет» на обкладинці журналу «Time»

Найперший титул монархині з’явися відразу – дівчинку називали принцесою Йоркською. На той час на першість отримання престолу розраховували її батько та рідний дядя. Окрім того, будь-хто з хлопчиків, який міг народитися у них, теж автоматично міг стати королем. Тобто кандидатуру жінки на трон серйозно не розглядав ніхто.

Дівчинка жила разом з батьками в Букінгемському палаці – саме там пройшли її дитинство та юність. Вона вчилася вдома та отримала дуже гарну освіту. Єлизавета досконало вивчала мистецтво, релігієзнавство, розбиралася в правознавстві, самостійно оволоділа французькою мовою.

Перед своїми підданими вперше Єлизавета виступила в 13-річному віці. Це сталося на початку війни – дівчина в радіоефірі підтримала маленьких громадян, що постраждали від обстрілів. Через три роки юна Єлизавета вже стала виступати публічно, а ще за рік вона стала державним радником, вступивши до жіночого загону самооборони. Вона навчилася керувати автомобілем, пройшла курс механіка та отримала на військовій службі звання лейтенанта. Тут варто зазначити ще один рекорд Єлизавети – вона стала єдиною главою держави, яка служила на війні.

prynczesa yelyzaveta v dopomizhnij terytorialnij sluzhbi kviten 1945 - Особистості - 50Plus

Принцеса Єлизавета в Допоміжній територіальній службі, квітень 1945

Монарше правління

На час її повноліття питання сходження на престол ще «висіло в повітрі». У цей день Єлизавета дала урочисте слово присвятити своє життя служінню людям. Королевою її проголосили після того, як помер її батько. Коронацію Єлизавети піддані могли побачити по телевізору – тут вона теж була першою в  британській історії. У зв’язку з цим дехто висловлював думку, що цей факт став своєрідним поштовхом для шаленої популярності телевізійного напрямку ЗМІ в країні.

yelyzaveta ii pislya koronacziyi 1953 - Особистості - 50Plus

Єлизавета II після коронації, 1953 р.

На той час королівські володіння були набагато більшими – до імперії входили Пакистан, Цейлон, Південна Африка, які згодом вийшли зі статусу колоній. Але Єлизавета знову стала першою з тих монархів, які відвідали свої землі відразу після сходження на трон.

Маючи цікавість до культури, науки та мистецтва, королева Єлизавета приймала на аудієнціях різних світових знаменитостей: наприклад, таких, як Мерилін Монро. Був у «гостях» у королеви і Джон Кеннеді разом з дружиною. Приймала вона і Юрія Гагаріна на піку його популярності.

zustrich yelyzavety ii z glavamy krayin spivdruzhnosti 1960 r. - Особистості - 50Plus

Зустріч Єлизавети II з главами країн Співдружності, 1960 р.

За традиціями, які склалися у Британії, Єлизавета II як монарша особа не брала участі в управлінні країною. Вона представляла країну на міжнародних зустрічах, підтримуючи авторитет британської монархії. При цьому протягом всього часу перебування на троні королева жодного разу не дозволила собі некоректного ставлення до прем’єр-міністрів.

Незважаючи на її статус, всі державні діячі вважали за потрібне питати порад у королеви перед прийняттям важливих рішень. Дуже цінувала думку Єлизавети II Маргарет Тетчер – про це можна прочитати в її мемуарах.

zi svoyimy ministramy ta ministerkamy na zolotomu yuvileyi 2002 toni bler margaret tetcher dzhon mejdzhor - Особистості - 50Plus

Зі своїми міністрами на Золотому ювілеї, 2002 (Тоні Блер, Маргарет Тетчер, Джон Мейджор)

Звичайно, що на адресу королеви нерідко лунала і критика. Проте абсолютно всі – і її прихильники, і критики – відзначали надзвичайну людяність її Величності. Яскравим прикладом цьому є випадок, який стався 1986 року.

Королева здійснювала вояж на власній яхті «Британія» у той час, коли розпочалися військові дії в Йемені. Дізнавшись про це, вона відразу віддала наказ піти іншим курсом і забрати на борт якомога більше простих людей. Дякуючи їй, понад тисяча потерпілих від війни змогли тоді врятуватися.

2015 року королева приймала прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо – в перший раз вона бачила його ще маленьким трирічним хлопчиком 40 років тому.

У червні 2017 року Єлизавета виступила в парламенті з тронною промовою. На той час Україна вже потерпала від агресії росії. Трохи згодом, у вересні, королева відзначила, що хоче дожити до того часу, коли російською федерацією буде правити інший президент замість путіна. Вона була впевненою в тому, що той повністю втратив реальність, і домовлятися з ним будь про що нема сенсу. До речі, в росію Єлизавета їздила лише один раз – за часів президенства Єльцина.

У лютому 2018 року вона орендувала частину землі в центрі Києва. Виявилося, що там знаходяться посольства Канади та Австралії – країн Британської співдружності, які підпорядковуються владі британської корони.

Свої обв’язки королева Єлизавета продовжувала виконувати і в 2020 році, хоча через вік їй було уже важко з ними справлятися. У січні вона підписала закон про Brexit, відповідно до якого Британія вийшла зі списку країн Євросоюзу.

У лютому 2022 року був пройдений ще один рубіж правління монархині – 70 років від дня сходження на трон. Єлизавета відбула великий прийом у залі палацу, де знову звернулася до народу з побажанням пожиттєво служити йому.

Померла королева Єлизавета II 8 вересня 2022 року у віці 96 років. Публічне прощання з монархинею відбулося в Вестмінстерському палаці, де біля її труни чергувал цілодобова охорона. Черга з бажаючих попрощатися з королевою простягалася на 4 кілометри. Поховали Єлизавету II у меморіальній дзвіниці  Георга VI на території Віндзорського замку, пізніше поряд з нею перепоховали принца Філіпа. Саме поховання відбулося через 10 днів після смерті Єлизавети і транслювалося по телебаченню. Під час панахиди була виконана пісня «Боже, бережи королеву».

Єлизавета II: сімейна історія

Зі своїм майбутнім чоловіком вона познайомилась, коли їй виповнилося 13 років. Нащадок принца з Греції Андрія, на той момент кадет Дортмундського військово-морського училища, хлопець був надзвичайним красенем, який не міг не зачепити серця юної леді. Єлизавета та її чоловік вели постійне листування, поки він служив в Королівському флоті.

Їхнє весілля відбулося 20 листопада 1947 року, і шлюб цієї пари вважається найдовшим в історії британської монархії. Заміж вона виходила лише через кохання, а не за королівським протоколом. І хоча її обранця рідні вважали не кращим варіантом, принц Філіп і Єлизавета II прожили 74 роки в шлюбі. Він був опорою для королеви, і смерть чоловіка стала величезним ударом для неї.

prynczesa yelyzaveta ta gerczog edynburzkyj filip 1950 r. - Особистості - 50Plus

Принцеса Єлизавета та герцог Единбурзький Філіп, 1950 р. Фото: Studio of Baron

Старший син, принц Чарльз, з’явився на світ 14 листопада 1948 року. Через два роки, 15 серпня у пари народилася донька – принцеса Анна. А ще за 10 років, 19 лютого 1960 року, родина поповнилася ще одним сином – принцем Ендрю, герцогом Йоркським. Всього королівська родина мала чотирьох дітей, вісьмох онуків та 12 правнуків.

koroleva yelyzaveta ii pryncz konsort filipp pryncz charlz ta prynczesa anna 1957 r. - Особистості - 50Plus

Королева Єлизавета II, принц-консорт Філіпп, принц Чарльз та принцеса Анна, 1957 р. Фото: Library and Archives Canada

Єлизавета II і мистецтво

Біографія та життя королеви завжди цікавили людей мистецтва. Про неї писали, знімали кіно, робили телевізійні шоу. Найбільш відомий фільм – знятий в колаборації митців з Франції, Італії та Британії в 2006 році під назвою «Королева». Разом з тим, образ Єлизавети часто використовувався у комедіях, на що сама її Величність ніколи не ображалася.

До її ювілею, у 2016 році, канал ITV показав фільм «Єлизавета: сімейна історія». У ньому були кадри, де сама королева та члени її родини переглядають фото сімейного архіву, які раніше не демонструвалися усьому загалу.

У 2018 році глядачам показали стрічку під назвою «Коронація», у якій сама королева розповідає цікаві факти з того дня.

Варто сказати, що її Величність сама захоплювалася фото- та відеозйомками. Окрім того, вона надавала постійну підтримку телевізійній та кіноіндустрії Британії, за що, власне, її було нагороджено премією BAFTA в 2013 році.

До того ж, Єлизавета була визнана «кращою дівчиною Джеймса Бонда» – за роль в невеличкому ролику, знятому для церемонії відкриття Олімпійських ігор в Лондоні в 2012 році. Там вона знялася разом з актором Деніелом Крейгом – Єлизавета прилетіла на стадіон та «стрибнула» з парашутом. До речі, у цьому ролику також знялися її улюблені собаки – коргі, яких вона обожнювала все своє життя.

yelyzaveta ii z prezydentoy ssha dzhozefom bajdenom i pershoyu ledi dzhyll bajden u vindzorskomu zamku 2021 r. - Особистості - 50Plus

Єлизавета II з президентои США Джозефом Байденом і першою леді Джилл Байден, у Віндзорському замку, 2021 р.

Цікаві факти з життя королеви Єлизавети

  • Всі паспорти в Британії видавалися з дозволу її Величності. Сама ж королева цього документу не мала.
  • Вона ніколи не підвищувала голос на співрозмовників. А на те, що королева стомилася і не бажала більше вести бесіду, вказував «умовний знак»: вона перекладала з руки в руку свою сумочку.
  • Торкатися королеви на публіці права не мав ніхто, окрім її чоловіка.
  • У 2020 році Єлизавета започаткувала виробництво джину власної марки – напою міцністю в 42 градуси, сировина для якого вирощувалася на території Сандрингемського палацу.
  • Знана королева і серед кінологів – саме вона вивела нову породу собак доргі – метисів коргі та такси.
  • Як монарша особа, королева була позбавлена обов’язку виплачувати податки. Проте з 1993 року вона сама робила це добровільно.
  • Головне її хобі – розведення скакових коней та їзда верхи. Вона навіть мала непоганий дохід від скачок – £6,7 млн ($8,8 млн) за останні 30 років.
  • Маючи в Букінгемському палаці 775 кімнат, королева користувалася лише шістьома.
  • Для того, щоб купити собі весільне плаття, Єлизавета накопичувала свої продуктові талони, які видавалися громадянам Британії в роки війни. Ті талони, які прислали їй в подарунок британці, всі були повернуті назад.
  • Вона їздила в метро: вперше підземкою королева скористалася в 1939 році, і з тих пір вона завжди бувала там під час відкриття нових ліній.

Багато ЗМІ після смерті Єлизавети написали, що у вічність відійшла не лише коронована особа, а ціла епоха. І це справді так. Без перебільшення, одна з найвеличніших жінок ХХ століття залишила по собі значний слід не лише в політиці, а й в серцях простих людей.

Фото: wikipedia.org

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU