Приголомшлива знахідка: в Італії розкопали великий скарб давньоримських монет

FacebookTwitterLinkedinTelegram

І тепер дослідники озвучують різні версії стосовно походження скарбу срібних денаріїв. Його знайшов дослідник з Ліворнської археологічної групи під час експедиції в тосканському лісі. Біля розчищеної від дерев ділянки лісу він натрапив на багатство, зарите в теракотовому горщику.

Майже всі 175 монет були в хорошому стані, за винятком двох, які не вціліли, але піддавалися відновленню. Це – одна з небагатьох колекцій того періоду, в якій майже всі стародавні монети збереглися неушкодженими. Найстаріші з цих раритетів датовані 157 або 156 роками до н.е., а найпізніші – 83 або 82 рр. до н.е. Нинішня вартість такого скарбу дорівнює десяткам тисяч доларів. А головне, він подарував науковцям багато цінної нумізматичної та історичної інформації, повідомляє CNN.

rozkopky - Історія - 50Plus

Про що розповіли дослідники

Відкриття породило чимало запитань. Чий це скарб? Від кого його власник приховав монети? Чому, врешті, не повернувся за ними?

Понад рік команда експертів вимірювала, зважувала та документувала монети. І зрештою висловила деякі припущення щодо походження рідкісної знахідки.

На думку археологині Лорелли Альдерігі, провідної авторки дослідження, цей скарб міг бути власністю солдата, що вертався з громадянської війни 83-82 років до н.е. Можливо, він мріяв витратити ці заощадження на будівництво своєї ферми.

Денарії також могли належати й торговцеві, котрий приховав скарб до кращих часів: це версія Федеріко Сантанджелло, професора Ньюкаслського університету (Велика Британія).

Зрозуміло одне: власник теракотового горщика з якихось причин не повернувся до своїх грошей. Можливо, він помер, не встигнувши втілити свої мрії в реальність.

Як пообіцяла Лорелла Альдерігі, незабаром скарб експонуватимуть на виставці в Музеї природної історії Середземномор’я у Ліворно (5 травня – 2 липня).

Фото: Alberto Cecio/Soprintendenza Archeologia

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU