Кава як щоденний напій: данина моді чи корисний продукт?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Кава – один з найдавніших напоїв, який є популярним практично у всіх куточках нашої планети. Мільйони людей починають свій ранок з філіжанки запашної кави – з молоком, цукром, кардамоном, корицею та навіть із сіллю. По суті, це більше, ніж просто напій, це – мистецтво насолоди. Надзвичайний смак та чарівні пахощі кави породжують стиль справжньої кавоманії.

Особливого культу напій набув у Львові, куди кавові зерна потрапили ще у 17 столітті, завдячуючи талановитому підприємцю Юрію-Францу Кульчицькому. Разом з тим, найперша в Україні кав’ярня була відкрита в 1672 році в Кам’янці-Подільському. А зараз кава у Львові – це справжній ритуал: їй присвячуються різні заходи та фестивалі, відкриваються цілі клуби, з нею створюються нові унікальні рецепти напоїв.

У чому користь кави?

Звичайно, однозначно визначити користь чи шкідливість цього напою – досить непросто. Все залежить від кількості, часу та частоти вживання кави. Велике значення також приділяється й індивідуальним особливостям кожної людини. Наприклад, якщо споживати її надто часто, то можна спровокувати нервову збудженість, розвиток безсоння, проблеми з серцем та судинами. Інші органи теж можуть суттєво постраждати.

Що стосується кількості споживання, то тут також варто вдаватися до деяких обмежень – у залежності від фізіологічних особливостей організму, віку людини тощо. До прикладу, вагітним жінкам медики рекомендують випивати на день не більше 300 мл напою, а гіпертоніками кава взагалі заборонена. Не бажано пити її й перед сном.

Проте, якщо відповідально ставитися до самого процесу приготування та споживання кави, то можна цілком запобігти всім цим проблемам. Більш того – ви зможете не тільки насолоджуватися напоєм, адже багато в чому він є корисним для організму людини. Що ж можна відзначити про користь кави?

Головна речовина цього продукту – кофеїн. Він є збуджувачем-активатором систем усього організму, проявляючи аналіптичний та психо-стимулюючий ефект. Окрім того, у горнятку такого напою міститься маса інших корисних речовин – таких як вітаміни групи В, калій, марганець, магній, фолієва кислота, фосфор. Важливо і те, що кава вважається низькокалорійним продуктом – одна філіжанка дає організму лише 2 калорії.

Якщо перерахувати коротко, у чому корисність кави, то можна зазначити наступне:

  • стимуляція нервової системи – варто лише випивати не більше 1-2 філіжанок на день;
  • покращення фізичної активності – кофеїн здатний підвищувати рівень витривалості людини на 11-12%;
  • захист від деменції та хвороби Альцгеймера – зниження ризику виникнення цих хвороб має позначку 65%;
  • користь кави для печінки – антиоксиданти в її складі забезпечують протизапальну дію;
  • зниження ризику виникнення діабету 2 ступеня – на рівні 7%;
  • покращення лібідо – користь чорної кави у цьому випадку можна відзначити як для чоловіків, так і для жінок.

Ще один важливий момент – здатність кави спалювати жир. При цьому варто зазначити, що всі аптечні засоби для схуднення мають у своєму складі кофеїн. Цей натуральний компонент дозволяє збільшити метаболізм на рівні від 3 до 11 відсотків.

zhinka na balkoni z kavoyu - Їжа - 50Plus

Як діє кава для схуднення

Постійні дієти, які поєднуються зі складними тренуваннями, не у всіх випадках приносять потрібний результат. Однією з причин проблеми може стати нездатність організму самостійно впоратися з очищенням. Для досягнення цієї мети нерідко використовуються різноманітні дієтичні добавки. Як варіант – спеціальна кава без цукру, користь якої полягає в жироспалюючій дії. Якості зерен доповнюються в ній деякими компонентами, які посилюють ефект кофеїну.

Дія такої кави полягає у наступному:

  • стимуляція травлення – їжа швидше переробляється, даючи організму більше енергії;
  • підвищення метаболізму – організм краще використовує отриману енергію, підвищуючи продуктивність тренування для схуднення;
  • спалення жиру – кофеїн сприяє перетворенню частини підшкірного жиру на енергію, що і є метою людей, які прагнуть схуднення.

Від кави худнуть лише тоді, коли вона споживається у правильно підготовленому вигляді. Вона має бути зварена з якісних зерен з великим вмістом кофеїну. Для підвищення ефекту до неї можна додавати деякі трави – камбоджійську сінну, польовий хвощ, корінь лопуха, гарцинію. Користь кави вранці буде більш помітною, оскільки організм отримає своєрідний «заряд» на ефективну працю. Крім того, пити її рекомендовано в обмеженій кількості, не підвищуючи дозу. Інакше вона буде сприяти вимиванню мікроелементів та вітамінів з організму.

Частково компенсувати зменшення кальцію зможе кава з молоком, але на користь її в плані схуднення тоді вже можна не розраховувати: щоб отримати цей ефект, треба вживати напій без калорійних добавок. Добре смакуватиме лимон та кава. Також можна пити еспресо, американо з лимоном, фільтровану або каву по-турецьки.

modnyj zhurnal i kava - Їжа - 50Plus

Зелена кава для схуднення: особливості споживання

Найбільш корисною для схуднення вважається зелена кава. По суті, це ті самі зерна какао-бобів, які просто не пройшли процес обсмажування. Завдяки цьому в них зберігається більша кількість антиоксидантів, найпотужнішим із яких є хлорогенова кислота. Саме вона має здатність спалювати жир. При обсмажуванні зерен вона розпадається і зменшується у кількості, надаючи каві саме того гіркого присмаку.

Зелена кава для схуднення використовується у спеціальній дієті, при цьому можна відзначити такі її особливості:

  1. Стимуляція синтезу адреналіну – але при цьому напій треба суміщати з фізичними тренуваннями, інакше ніякої користі від споживання кави не буде.
  2. Зменшення почуття голоду та покращення травлення. Рідина, яка потрапляє до шлунку, дає відчуття ситості, у результаті чого людина споживає менше їжі.
  3. П’ючи зелену каву, бажано відмовитися від споживання борошняних, жирних та солодких продуктів. Таким чином ви уникнете продукування нового жиру, а організм буде переробляти старий.
  4. Додавання до раціону овочів та фруктів дозволить наситити організм вітамінами та корисними елементами, знижуючи апетит.

При цьому треба пам’ятати, що деяким людям зелена кава категорично протипоказана. До групи ризику відносяться ті, хто має діабет, гіпертонію, варикоз, серйозні захворювання ШКТ, щитоподібної залози, порушення обміну речовин.

kava i frukty - Їжа - 50Plus

Розчинна кава: користь та шкода

Чи можна схуднути від сублімованої кави або тієї, яка продається в гранулах чи порошку? Насправді користі кави для жінок та чоловіків у цьому випадку буде небагато. Такі напої мають сечогінний ефект, допомагають виводити зайву рідину з організму, знімають набряки. Також до позитивних моментів можна віднести невисоку вартість продукту, зручність та швидкість приготування і швидку можливість збадьоритися. На цьому плюси розчинної кави завершуються.

У процесі виробництва розчинної кави значно втрачається кофеїн – у межах 50-80%, зникають й інші корисні речовини. Щоб компенсувати їх нестачу, виробники часто додають різні консерванти, ароматизатори, горіховий порошок та багато інших інгредієнтів.

Чи можна пити розчинну каву на дієті? Навряд чи, бо ефект для схуднення у цьому випадку буде мінімальним. До того ж, така кава викликає психологічну залежність, стимулюючи збільшення об’єму споживання. Вона сильно впливає на стан слизової шлунку, провокуючи розвиток гастриту та виразки. І хоча реклама стверджує, що від цієї кави нема ніякої шкоди і вона допомагає зберегти фігуру – вірити даному твердженню не можна. Особливо шкідлива ця кава натщесерце для схуднення – у такому випадку вона інтенсивно виводитиме рідину з організму, підвищуючи кислотність шлунку й викликаючи печію.

Якою має бути кавова дієта?

Цей експеримент описаний у книзі лікаря Боба Арнота «Дієта кавомана». Коротко її суть полягає у вживанні не менше трьох чашок coffee light. Під час її дотримання треба врахувати такі особливості:

  • пити каву тричі на день, за півгодини до прийому їжі, але останній раз це треба зробити не пізніше обіду;
  • під час дієти рекомендовано виключити або обмежити вживання солодощів, тістечок, хліба, жирної їжі;
  • бажано їсти більше овочів, фруктів, ягід;
  • після їжі не можна сидіти, а треба прогулятися хоча би протягом 15-20 хвилин;
  • щодня випивати не менше 2 літрів води.

Притримуватися кавової дієти бажано не більше одного місяця, після чого треба зробити перерву на три тижні. Паралельно треба слідкувати за продуктами харчування. У цей час можна споживати в невеличких кількостях яйця, нежирне м’ясо, птицю. Із жирів допускається рослинна олія, овочі варто вибирати без наявності крохмалю у складі.

Що стосується рецептів приготування кави, то їх може бути багато.

Чудово зарекомендувала себе кава з лимоном для схуднення. Наявний у напої кофеїн здатний прискорювати метаболізм, а лимон працюватиме як детокс-компонент, який виводить шлаки. Альтернативою може стати кава з лаймом. Комбінація цих двох інгредієнтів показує себе максимально ефективно.

Кава з корицею – користь її не менша. Ця спеція має багато антиоксидантів і клітковину. Кориця може знизити рівень цукру у крові, покращує травлення та кровотворення, ефективно спалює жир.

Важко також переоцінити і користь кардамону у каві. Такий напій не лише допомагає схуднути, але й гарно покращує настрій. Але щоб досягти бажаного результату – треба під час дієти обов’язково відмовитися від куріння та алкоголю. А замість сигарети чи бокалу вина можна увечері приділити час цікавій книзі, хоча б «Мелодії кави в тональності кардамону» української письменниці Наталі Гурницької.

Окремо відзначається і кава з перцем – користь цієї приправи полягає у детоксикаційній дії. До напою можна додавати як чорний, духмяний, так і червоний перець чилі.

Вишукано-східний смак подарує кава з гвоздикою, користь якої теж простежується при схудненні. Спеція пом’якшує гіркоту напою, надаючи йому витонченості. Кава виходить злегка терпкою, з приємним ледь солодкуватим присмаком. Для кращого розкриття букету пахощів до напою можна додати трішки цедри апельсина.

zerna kavy badyan - Їжа - 50Plus

Цікаві та незвичні факти про каву

  • Європу навчив пити каву українець Юрій Кульчицький. Саме він врятував Відень від облоги турків, за що в нагороду отримав 300 мішків кавових зерен. Він і відкрив першу кав’ярню, а потім створив рецепт кави «по-віденськи».
  • Найдорожчий сорт кави Luwak з унікальними властивостями виробляється з фекалій індонезійської тваринки циветти.
  • Найбільше кави вживають у скандинавських країнах, зокрема у Фінляндії. Мабуть, у цьому й полягає рецепт задоволення життям найщасливішої нації – кожен фін випиває в середньому 12 кг кави на рік.
  • У Туреччині цей напій раніше мав велике значення. Під час одруження наречений присягався все життя забезпечувати свою дружину кавою. Якщо він не міг виконати свою обіцянку, то жінка мала право подати на розлучення з цієї причини.
  • МОК офіційно включив кофеїн до списку заборонених речовин: при наявності у крові спортсмена понад 12 мікрограмів кофеїну він піддається дискваліфікації. Для досягнення такого рівня достатньо спожити 5 склянок напою.
  • Незважаючи на велику кількість сортів кавових зерен, у світі стали популярними тільки два – Робуста та Арабіка.
  • Кава й досі збирається вручну. За день один робітник може зібрати до 7 кошиків загальною масою 700 кг.
  • У світовому масштабі кава є другою з найбільш поширених товарних позицій після нафти.

Важко уявити собі ранок сучасної людини без кави. Це не просто напій, це традиція. То використовуйте її за призначенням: запрошуйте друзів, смакуйте нові рецепти і враження – і будьте бадьорими завжди!

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU