Чого хоче розум: науковці назвали корисні продукти для здоров’я мозку

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Від їжі, яку ми їмо, напряму залежить не лише наша фізична форма, але й робота мозку. Провідна британська дієтологиня Кімберлі Вілсон визначила вісім груп корисних продуктів, що допоможуть мозку залишатися в тонусі та протистояти когнітивним порушенням.

Ферментовані продукти

Так називають продукти, що проходять стадію бродіння, або ферментації. Серед них – квашені овочі та фрукти, кефір, сир з пліснявою, живий йогурт, чайний гриб. Вони допомагають збільшити розмаїття корисних мікробів у нашому кишківнику. Та цим їхній внесок в наше здоров’я не обмежується.

Як зауважила Кімберлі Вілсон, нам ще багато потрібно дізнатися про вплив кишкового мікробіому на мозок і психічне здоров’я. Але деякі нещодавні дослідження вже показали, що мікроорганізми в кишківнику життєдайно впливають також і на когнітивні функції.

Кава та шоколад

Чай, кава та темний шоколад

Ці продукти багаті на поліфеноли, які покращують еластичність кровоносних судин. У кишківнику поліфеноли перетворюються на фенольні кислоти, що надають захисну дію клітинам головного мозку.

Науковці стверджують, що чай знижує занепокоєння та покращує пам’ять і уважність. Кофеїн підвищує рівень ферменту мозку, який захищає від деменції. Також є докази того, що темний шоколад може збільшити приплив крові до мозку та покращити робочу пам’ять та зорові функції.

 

Листова зелень

Мангольд, капуста, шпинат, крес-салат, рукола багаті на різні поживні речовини, що беруть участь в роботі мозку та нервової системи. Серед цих речовин – бета-каротин, фолієва кислота, вітамін К і магній. Отже, вживання великої кількості листових зелених овочів пов’язане з уповільненням старіння мозку, поліпшенням пам’яті та зниженням ризику недоумства.

горіхи

Сирі несолоні горіхи

Мигдаль, фундук, фісташки, волоські та бразильські горіхи є цінними джерелами поліфенолів. Перетравлюючись нашими кишковими мікробами, вони виробляють фенольні кислоти, які захищають мозок.

Горіхи також допомагають покращити взаємодію наявних клітин мозку та сприяють утворенню нових. Ці чарівні природні продукти є гарним джерелом вітаміну Е, який пов’язують із покращенням пам’яті у похилому віці.

Ягоди

Як зазначила пані Вілсон, ягоди активують вироблення сполуки, що сприяє виживанню клітин мозку, а також корисним когнітивним ефектам. Таким як покращення уваги та короткочасної пам’яті, розповіло видання BBC Science Focus.

Цільнозерновий хліб

Квасоля та цільнозернові продукти

Ці продукти багаті на клітковину. Коли мікроби в кишківнику розщеплюють клітковину, одним з побічних наслідків є група сполук, що називаються коротколанцюговими жирними кислотами (КЖК). Вони підтримують здоров’я кишкового бар’єра, а також захищають мозок від запалення та окисного стресу. Згідно з даними останніх досліджень, лише 9 відсотків дорослих британців віком від 19 до 64 років споживають достатню кількість клітковини.

Морепродукти та водорості

Вони забезпечують організм поживними речовинами, необхідними для підтримки антиоксидантної здатності мозку. Також морські водорості та морепродукти містять йод, що має вирішальне значення для розвитку мозку дитини в материнській утробі.

Жирна риба

Лосось, скумбрія, анчоуси, форель, оселедець та сардини містять омега-3 жирні кислоти. Вони незамінні, коли йдеться про здорову структуру та функціонування мозку.

Дослідники свідчать про те, що омега-3 жирні кислоти можуть бути корисними для людей з легкими когнітивними порушеннями та депресією. Аби насичувати організм мінімальною дозою омега-3, потрібно вживати одну-дві порції жирної риби на тиждень або харчові біодобавки з жирними кислотами цієї групи.

Корисні продукти для здоров'я мозку

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU