Хочете потоваришувати з кішкою? Неспішно кліпайте очима

Як переконати кішку, що ви її друг? Науковці відкрили простий спосіб.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Нове дослідження британських зоопсихологів показало: кішки найчастіше наближаються до простягнутої руки після того, як побачать ваше повільне моргання.

Виявляється, ключиком до налагодження товариських стосунків з домашнім улюбленцем є неквапливе звужування очей.

Під час дослідження, проведеного університетами Портсмута і Сассексу, вчені виявили: ця техніка імітує так звану котячу посмішку. Власники котів знають, про що йдеться. Тож імітація такої котячої гримаси допомагає встановити контакт зі своєю кішкою.

«Людині, яка вивчала поведінку тварин і є власницею кішки, дуже приємно розповісти, що коти та люди можуть спілкуватися таким чином», – зазначила професорка Карен МакКомб зі Школи психології Університету Сассексу, котра керувала роботою.

За її словами, про такий метод підозрювали багато власників кішок. Тож було дуже цікаво підтвердити його ефективність науково.

Професорка МакКомб розповіла, що це дослідження стало першою експериментальною роботою з вивчення ролі повільного моргання у спілкуванні кішок та людей.

Урешті, техніку можна негайно протестувати на власних домашніх улюбленцях, пише BBC Science Focus.

Як це працює

«Спочатку потрібно звузити очі, начебто ви посміхаєтеся, а потім заплющити їх на кілька секунд», – написали вчені у звіті. Далі станеться диво: кішка зробить те саме. Таким чином розпочнеться своєрідна розмова.

Команда провела два експерименти, про результати яких повідомила в журналі Nature Scientific Reports.

Перший продемонстрував, що кішки з більшою ймовірністю повільно кліпали після того, як те саме робили їхні власники. Другий експеримент показав, що кішки з більшою ймовірністю наближалися до простягнутої руки експериментатора після того, як він неквапливо моргав (порівняно з тим, коли людина мала нейтральний вираз обличчя).

Чому кішки поводяться таким чином? Зоопсихологи припускають, що в цих тварин розвинулася поведінка повільного моргання, тому що люди сприймали її як позитивне явище.

Кішки, можливо, зрозуміли, що люди винагороджують їх за реакцію на неспішне кліпання, зауважили дослідники. Також можливо, що неквапливе моргання в кішок сформувалося як спосіб переривати тривалий погляд – потенційно небезпечний для соціальної взаємодії.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU