У пошуках іншопланетян на Чумацькому Шляху

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Якби інопланетні цивілізації з передовими технологіями бажали відшукати інше життя у галактиці, то, напевно, встановили радіоприймачі десь поблизу свого місця існування. Такої думки дотримуються науковці. Саме тому вони спрямували свої зусилля на пошуки сигналів від іншопланетян у центрі галактики.

Серце Чумацького Шляху – найкраще місце для пошуку іншопланетян

На думку вчених, регіон навколо надмасивної чорної діри Стрілець А* – одне з найкращих місць у Чумацькому Шляху для надсилання широких, повторювальних радіосигналів усім, хто може їх слухати. Саме тут група науковців під керівництвом астронома Акшая Суреша збирається шукати «повідомлення» від інших цивілізацій.

Програмне забезпечення BLIPSS було спеціально створене для пошуку та посилення імпульсів від галактичного центру, які можуть виявитися повідомленнями від інших розумних істот у всесвіті. Як пояснює пан Суреш, цей інструмент зіграє важливу роль на службі дослідників сигналів із космосу.

Галактичний центр являє собою скупчення всіляких зірок та густих хмар пилу й газу. Він дуже захаращений у порівнянні з іншими частинами неба. Проте через величезне скупчення зірок саме галактичний центр має найбільший потенціал як напрямок, де можна відшукати екзопланету, придатну для життя.

Як зазначає пан Суреш, для пошуку сигналів від інопланетян це одне з найкращих місць. Проте є певні проблеми та труднощі. У галактичному центрі існує чимало природних об’єктів, що підсилюють повторювальні радіосигнали. Тому визначити штучний сигнал серед природного «галасу» світла значно складно.

pulsar - Наука&Техніка - 50Plus

Як вчені шукають повідомлення інопланетян у космосі?

Як бюджетне джерело для передачі сигналів на значні відстані міжзоряного простору можна використовувати періодичні імпульсні маяки. На Землі вони зазвичай застосовуються при дистанційному радіолокаційному зондуванні та льотній навігації. Передові технології дозволяють масштабувати ці маяки так, щоб можна було надсилати імпульсивні сигнали набагато далі.

У принцип дії BLIPSS закладено алгоритм швидкого згортання. Цей механізм є доволі високочутливим до пошуку та розпізнавання періодичних імпульсних сигналів. Як відомо, раніше вчені завдяки йому розшукували зірки-пульсари.

Команда астрономів під керівництвом Суреша використала цей самий алгоритм, але для виконання іншого завдання. Вони взяли за основу дані галактичного центру, отримані Інститутом SETI при тривалому спостереженні за допомогою радіотелескопів, та задали алгоритм BLIPSS для їх радіозйомки.

Вчені спочатку протестували його на пульсарах. Так вони змогли переконатися, що їхнє програмне забезпечення здатне виявляти потрібні їм типи сигналів. Потім команда Суреша звузила частотний діапазон, з періодичністю імпульсів у межах від 11 до 100 секунд.

Внаслідок цього дослідники не знайшли сигналів, що підходили б під задані параметри пошуку. Проте внаслідок експерименту вони змогли переконатися в ефективності своєї методики. Саме тому команда Суреша впевнена, що надалі буде застосовувати ці технології при різних параметрах пошуку.

Кожен може пошукати повідомлення з космосу

Астроном Вішал Гаджар зазначає, що початкові дослідження були зосереджені переважно на пошуках безперервних сигналів. Наразі можна стверджувати про ефективність серії імпульсів як міжзоряного зв’язку на значних дистанціях. Також дослідження команди Суреша є першою в історії комплексною спробою проведення поглибленого пошуку зазначених сигналів.

Як зазначає видання Sciencealert, програмне забезпечення BLIPSS та набори команд для досліджень є загальнодоступними. Тому усі бажаючі відчути себе дослідниками космосу можуть провести власний аналіз, шукаючи підтвердження існування позаземних цивілізацій у серці Чумацького Шляху.

Фото: pexels.com, Breakthrough Listen/Danielle Futselaar

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU