Головне для стосунків: схожість, а не протилежність

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Доволі відомим є ствердження про те, що протилежності притягуються. Проте чимало пар виглядають схожими за обличчям. Нове ж дослідження доводить, що люди, дійсно, обирають для відносин тих, хто подібний до них самим, бо вважають їх більш привабливими. Вчені припускають, що схожість обличчя викликає відчуття «спорідненості», яке й сприяє такому вибору.

Схожі на нас = добрі, надійні та більш привабливі

Саме так, за новим дослідженням психологів, можна описати формулу вибору потенційного партнера. Зовнішня схожість створює відчуття «рідної людини», через що шанси створити щасливу пару значно вищі. Дослідники стверджують, що ми схильні вважати схожих на нас людей більш привабливими та сприймати їх як «добрих і надійних».

Провідна авторка дослідження, психологиня Емі Чжао зазначає, що люди можуть шукати романтичних партнерів за схожістю обличчя. На її думку, схожі зовнішні риси сприймаються як більш доброзичливі, тому це викликає більшу довіру.

Схожість із родинним підтекстом

Численні дослідження намагалися пояснити, чому існує потяг між схожими людьми. Багато хто вважає, що це пов’язане з підсвідомим потягом до когось, схожого на члена родини.

Наприклад, дослідження угорських вчених 2008 р. показало, що жінки схильні вибирати партнерів, чиє обличчя нагадує їм батьківське. Так само чоловіки частіше мають стосунки із жінками, які схожі на їхню матір.

Схожість із членами родиниПроте французькі дослідники у 2012 р. відзначали, що деяких чоловіків більш приваблюють жінки, схожі на них самих. Майже третина учасників експерименту обрала жіночі зображення, які завдяки цифровій обробці нагадували їхні власні риси.

Якщо схожі риси обличчя – то своя людина

Австралійські вчені у новому дослідженні намагалися з’ясувати, які риси обличчя змушують нас вважати когось привабливим. Психологи залучили 682 гетеросексуальні учасники та зафіксували в лабораторії загалом 2285 взаємодій на швидких побаченнях.

Загалом 1188 взаємодій базувалися на виборі партнера тієї ж етнічної приналежності, а решта 1097 – іншої. Кожна взаємодія тривала 3 хвилини. Після цього учасники заповнювали анкету, щоб оцінити привабливість та доброту свого партнера. Фотографії учасників були використані, щоб допомогти визначити схожість обличчя між парами.

Дослідники виявили, що схожість обличчя впливає на сприйняття привабливості. Іншими словами, учасники вважали привабливими тих, хто мав тенденцію до схожості з ними.

Вищі рейтинги привабливості отримували й ті, хто мав однакову етнічну приналежність. При цьому подібність обличчя передбачала оцінку доброзичливості незалежно від належності до тієї чи іншої етнічної групи.

Експерти вважають, що схожі обличчя є сигналом спорідненості – відчуття схожості, а отже можливості довіряти один одному. Це навіть попри те, що попередні дослідження показали, що ознаки спорідненості можуть зменшити сексуальний потяг через підсвідоме усвідомлення «інбридингу».

Потяг до схожих людей існує на генетичному рівні

Команда дослідників вважає, що існує «імовірно генетична основа» того, які обличчя ми вважаємо привабливими. Потяг до схожих людей може бути вродженим. Схожість викликає відчуття знайомства чи спорідненості, а тому подібне притягує подібне.

Крім того, команда психологів виявила, що маскулінність обличчі позитивно пов’язана з оцінками привабливості чоловіків і негативно – з оцінками привабливості жінок. Тобто чим мужнішим виглядав чоловік, тим більш привабливим він сприймався. Тоді як жінки вважалися менш привабливими, якщо вони виглядали мужнішими.

Тяга до схожих людейДослідники стверджують, що минулі дослідження у цій галузі мали «значні обмеження», оскільки в них учасники оцінювали серію фотографій або створених комп’ютером облич. Наприклад, дослідження 2002 р. показало, що учасники, які зіткнулися зі схожими на них суперниками у комп’ютерних іграх, були більш схильні довіряти їм.

Тоді було незрозуміло, чи слід узагальнювати результати щодо взаємодії у реальному житті, коли люди рухаються, розмовляють, змінюють вираз обличчя, демонструють свою особистість. Доцільно було дослідити, які саме риси пов’язані з привабливістю у реальних парах.

Нове дослідження доводить, що люди більш схильні зустрічатися з партнерами, які схожі на них самих. Цю ідею наочно підтверджують чимало зіркових пар в усьому світі, хоча це ствердження розповсюджується не лише на зірок. Напевно, ви згадаєте деякі пари зі свого оточення, що неймовірно схожі за формою обличчя.

Схожість від початку, а не після років відносин

Існує також думка, що після багатьох років разом пари починають виглядати все більш схожими. Ця теорія підтверджується дослідженням 1987 р. Згідно з його результатами, партнери, які не були схожі на початку шлюбу, відчували «ступінь позитивної конвергенції».

Однак ця ідея, як зазначає видання Daily Mail, була спростована дослідженням 2020 р. Тоді дослідники зібрали базу даних із фотографій понад 500 пар, зроблених у перші два роки їх шлюбу та від 20 до 69 років потому. Проте вони не знайшли доказів того, що пари набувають схожих рис з віком. Навпаки, дослідники прийшли до висновку, що обличчя подружжя спочатку були схожі.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU