Людям з творчим мисленням нудьга не товариш

FacebookTwitterLinkedinTelegram

За тривалих періодів самотності чимало людей не знають, чим зайняти свій розум. Проте, вчені зазначають, що люди із творчим мисленням у той самий час насолоджуються свободою перебування у власному ментальному всесвіті.

Творчі люди рідше відчувають нудьгу

Американські психологи опитали понад 2000 добровольців, щоб краще зрозуміти, як розвивається творчість, коли людям немає чим зайнятися. За результатами виявилося, що володарі творчого мислення рідше відчувають нудьгу, залишаючись наодинці зі своїми думками.

Навряд чи це дивовижне відкриття. Проте воно підкреслює відмінності між нашим розумом в активному та незайнятому стані. Це потенційно може вплинути на дослідження, які спираються на порівняння сканування активності мозку під час спокою.

Також це спостереження могло б запропонувати кращі способи заохотити людей цінувати свій незайнятий стан. Воно доводить, що не обов’язково потрібно заповнювати весь свій час домашніми справами, робочими завданнями та випадковими заробітками. Як зазначає когнітивна нейробіологиня Джессіка Ендрюс-Ханна, що керувала цим дослідженням, розуміння міркувань людей під час спокою може призвести до перспективних заходів покращення здоров’я та добробуту.

Творче мислення розширює межі ізоляції

Глобальна пандемія навчила нас, що тривалі періоди ізоляції – це стан, який мало кому до вподоби. Існує декілька способів, за допомогою яких люди справляються з тиском, пов’язаним із самотністю, і не всі з них корисні для здоров’я.

Творче мислення розширює межіПроте для декого соціальне дистанціювання було дорогоцінною можливістю для занурювання у власну свідомість. Ці люди могли заповнювати довгі години самотності подорожами у своїх думках та вигаданих історіях.

Як зазначає пані Ендрюс-Ханна, у сучасному напруженому та цифровому суспільстві час побути наодинці зі своїми думками, не відволікаючись на щось інше, зазвичай доволі рідкісне явище. Тому люди з дивергентним мисленням мають більш переваг, бо їм майже не відома нудьга.

Експеримент щодо творчого мислення в ізоляції

Щоб краще зрозуміти вище зазначені принципи дії дивергентного мислення у стані спокою, вчені провели наступний експеримент. Вони запросили 90 добровольців посидіти наодинці у кімнаті без цифрових відволікань протягом 10 хвилин і казати все, що спадає на думку.

Тест на дивергентне мислення надав дослідникам дані про схильність кожного учасника до нетрадиційних рішень щодо дивних питань на кшталт «Як би ви заробили гроші зі 100 гумками?». Аналіз ланцюжка висловлених вголос ідей надав дослідникам певне уявлення про процеси, через які деякі учасники мислили нестандартно.

Ідеї та творче мисленняПсихолог Квентін Рафаелі зазначає, що чимало учасників перескакували між, здавалося б, не пов’язаними думками. Водночас творчі люди виявляли ознаки більш асоціативного мислення. Вони також більше говорили, віддзеркалюючи вільний потік ідей, і оцінили себе як менш знудженими на самоті.

У другому дослідженні команда оцінила відповіді 2612 учасників онлайн-опитування щодо творчості. Оцінки, отримані власноруч, підтвердили висновки попереднього дослідження. Як припускали дослідники, творчі люди менше нудьгували під час карантину, пов’язаного з COVID-19.

«Мертвий час» може бути продуктивним

Отже, експерименти та дослідження довели, що як би швидко багато людей не заповнювали «мертвий час» спокою, втрата концентрації та зонування не такі непродуктивні, як ми собі уявляємо. І може бути доволі корисно навчитися сприймати особисту внутрішню творчість і насолоджуватися цими моментами.

Як зазначає пані Ендрюс-Ханна виданню Sciencealert, люди дедалі більше стають перевтомленими, перевантаженими та залежними від цифрових пристроїв. Тому, на її думку, потрібно краще працювати вдома, на робочих місцях і в школах, та виділяти час, щоб просто відпочити своїм мозком.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU