Біла фарба – панацея від глобального потепління?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Ще у 2021 році американські дослідники змогли розробити найбілішу фарбу у світі. Цей колір виявився настільки білосніжним, що здатний відбивати понад 98% світла. Винахід має особливо корисне значення, бо світло генерує тепло, а глобальне потепління наразі є доволі актуальною проблемою для людства.

krasyt stiny - Наука&Техніка - 50Plus

Дивовижна біла фарба врятує від зміни клімату?

За словами дослідників, якщо використовувати цю інноваційну фарбу на будівлі, то вона знизить температуру на поверхні та всередині помешкань. При цьому зменшиться потреба в кондиціонуванні повітря. Саме тому науковці зацікавилися питанням, а щоб було, якби цю фарбу використати у значних масштабах, як-от для зниження температури на всій планеті.

Професор електротехніки та комп’ютерної інженерії Джеремі Мандей досліджує чисті технології. За його словами, якщо такий матеріал, як фарба Перд’ю, покриває 1-2% поверхні Землі, то значна кількість світла повертається до космосу. Це може призвести до зменшення кількості тепла, що поглинається планетою, настільки, що дозволить стабілізувати глобальну температуру.

Іншими словами, це зможе розв’язати проблему зміни клімату у глобальному масштабі. Крім того, як зазначає пан Мандей, кількість світла, що повернеться, не завдасть великої шкоди космосу. За його словами, вплив від цього буде однаковим до того, як «вилити чашку звичайної води в океан».

globus - Наука&Техніка - 50Plus

Цікавий спосіб, але поки доволі фантастичний

Одразу виникає питання: а наскільки завелику площу займають ці 1-2%? Загалом площа поверхні Землі становить близько 510 млн кв. км. Більшу частину з цього займає вода. Тому унікальною білою фарбою потрібно покрити від 5 до 10 млн кв. км.

Якщо ж припустити, що інноваційна фарба діє як комерційна, як вважають її дослідники, то 3,7 л цього матеріалу покриє приблизно 37 кв. м. Тому знадобиться десь 139 мільярдів галонів супербілої фарби, щоб покрити лише 1% поверхні Землі. Звичайно, що це число подвоюється, адже потрібно покрити 2%. До того ж слід враховувати, наскільки важко було б зафарбувати океани, пустелі та ліси.

Як зазначає видання Sciencealert, фарбування речей у білий колір для зниження температури не є новою технологією. В Америці це легко побачити за кількістю білих автівок в найбільш спекотних штатах. Чимало місць у світі вже пофарбовано у білий колір, і інноваційна фарба допоможе у цій справі. Проте, як показують наведені вище підрахунки, до розв’язання проблеми глобального потепління завдяки цій технології ще дуже далеко.

Фото: pixabay.com, pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU