Штучний інтелект у пошуках злочинців

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Таким чином японська поліція сподівається запобігти серйозним злочинам. Як зазначається, спочатку ці інноваційні технології використовуватимуть лише для захисту високопоставлених VIP-персон. Така ідея з’явилася через рік після вбивства колишнього прем’єр-міністра Сіндзо Абе. Поліція побоюється нових нападів з боку «поодиноких злочинців», тому має бажання залучити ШІ до виявлення таких осіб заздалегідь.

Штучний інтелект проти поодиноких злочинців

Тестова система моніторингу безпеки зі ШІ навмисно уникатиме технології розпізнавання облич. Натомість вона буде зосереджена на розпізнаванні 3-х типів шаблонів машинного навчання. Камери з використанням штучного розуму будуть виявляти підозрілу поведінку та об’єкти, що можуть нести загрозу для оточення, а також імовірні вторгнення до зони обмеженого доступу.

Поки заявлено, що тестовий запуск цієї системи спостереження та безпеки в Японії відбудеться до березня 2024 р. На думку деяких експертів безпеки щодо терористичних загроз, новітні камери на базі ШІ забезпечать більше можливостей для пильності та допоможуть зробити роботу поліціянтів значно ефективнішою. Проте таку думку підтримують не всі. Дехто стурбований впровадженням цих технологій через наявність прихованих алгоритмів.

Камери спостереження зі ШІЧерез торішнє несподіване вбивство прем’єр-міністра та невдалий замах на нового обранця цього року японська поліція щосили намагається запобігти резонансним злочинам, які часто скоюють так звані «поодинокі злочинці». У Японії їх ще звуть «отаку», що означає «замкнений».

Обидва ці терміни стосуються самотніх молодих людей, які становлять незадоволену частину японського суспільства. Такі особи не причетні до криміналу, але іноді виявляють насильство.

Система поки що на стадії тестування

Прихильники інноваційного методу боротьби з поодинокими злочинцями кажуть, що новітні камери зможуть спостерігати за підозрілими особами, а ШІ буде тренуватися розпізнавати дійсну загрозу. Наприклад, у зону уваги можуть потрапити ті, хто часто і нервово озирається, та має інші прояви поведінки «винного розуму».

На думку експертів, таким чином системи спостереження зі штучним розумом зможуть ідентифікувати потенційно загрозливих особин серед натовпу або при інших відвертальних чинниках та виявляти підозрілі предмети. Такі дії дуже складні навіть для досвідчених працівників сфери безпеки. Автоматизація цього процесу значно полегшить роботу спеціалістів.

Наразі ці новітні технології виявлення потенційних зловмисників лише тестуються. Експерти зазначають, що на цьому етапі надважливо добре оцінити точність відпрацювання роботизованої системи, щоб зрозуміти, чи варто запроваджувати її на офіційному рівні.

Інші схожі технології у сфері безпеки

Слід зазначити, що японці не є новаторами у цьому напрямку застосування штучного інтелекту. За словами експерта з безпеки Ісао Ітабаші, ще за даними 2019 р. у 176 країнах світу досліджували ці технології, а у 52 з них – вже використовували їх.

До того ж Японія ще минулого року запровадила схожу систему на базі ШІ для використовування на залізниці з метою виявлення підозрілих дій. Японцям належить і стартап Vaak, що розробив гуманоїдного робота для виявлення потенційних крадіїв за їх рухами та жестикулюванням.

Роботи у службі безпекиЄ підозри, що саме це програмне забезпечення закладено в основу новітній технології на службі у японській поліції. Проте офіційного підтвердження цьому не має.

Як зазначає видання Daily Mail, ШІ Vaak запрограмований на розпізнавання підозрілих дій на записах безпеки. За твердженням розробників технології, цей робіт може розрізнити звичайну та потенційно злочинну поведінку людей. Помітивши щось підозріле при відеоспостереженні, він попереджає про потенційну загрозу через спеціальний додаток.

Проте дослідники застерігають, що робіт Vaak для боротьби з крадіжками має расові та інші упередження. Взагалі, за дослідженням 2018 р., чимало популярних систем ШІ демонструють сексистські та расистські нахили. Тому дослідники закликають звернути увагу на цей недолік штучного розуму.

Прогнозувальні системи зі ШІ на службі безпеки

Штучний розум на базі даних із попередніх звітів може прогнозувати, де і коли імовірні нові злочини. До бази даних, яку використовує робіт від Palantir Technologies, входить широкий спектр інформації – від географії до судимостей та записів соціальних мереж. На основі цього ШІ визначає осіб або місця, що можуть бути причетні до злочину.

Також існує чимало інших прогнозувальних систем схожого типу, які значно відрізняються між собою. Наприклад, у поліції Чикаго використовують т. зв. «терміновий список». Він створений за алгоритмом, який виділяє людей, імовірніше за все, причетних до стрілянини.

Проте чимало експертів зазначають про наявність проблем у цієї системи зі ШІ. До того ж встановлено, що дані про минулі злочини не є доволі суттєвим показником майбутньої злочинної діяльності.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU